Index Vakbarát Hírportál

Újabb szomszédunknál jelent meg a majomhimlő

2022. június 13., hétfő 19:06

Romániában is felütötte fejét a vírus, a páciens állapota jelenleg stabil.

Romániában is diagnosztizálták az első majomhimlő-fertőzéses esetet – számolt be az MTI hétfőn a román egészségügyi minisztérium közleményére hivatkozva.

A vírust egy 26 éves bukaresti férfi szervezetében mutatták ki. A férfi vasárnap éjjel jelentkezett a kórházban, betegsége négy nappal ezelőtt kezdődött. A laboratóriumi vizsgálatokat hétfőn végezték el, ezek kimutatták, hogy szervezetét megfertőzte a majomhimlő.

A páciens állapota jó, jelenleg karanténban van. A közleményben leírták, hogy a férfi élettársa májusban több olyan európai országban járt, ahol számos majomhimlős esetet tartanak nyilván. A minisztérium felhívta a figyelmet, hogy a betegség nem terjed könnyen.

Magyarországon június 10-én jelentették be, hogy újabb két embert fertőzött meg a vírus. Ők enyhe tünetekkel otthonukban tartózkodnak elkülönítve. Az első majomhimlős esetről pedig június 1-jén számoltunk be. 

Jakab Ferenc virológusprofesszor viszont azt nyilatkozta az Indexnek, hogy akit fekete himlő ellen beoltottak, az nagy valószínűséggel védett a majomhimlő ellen is, és nincs ok a pánikra a nemrégiben terjedni kezdett vírussal szemben. Ennek ellenére az Egyesült Államok már készül a védekezésre, hiszen 500 ezer adag majomhimlő elleni védőoltást rendelt a napokban.

További információkat a majomhimlőről ebben a cikkünkben talál. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán ismertetett adatai szerint már több mint ezer majomhimlős esetet regisztráltak olyan országokban, ahol a vírus nem honos. A közép- és nyugat-afrikai térségen kívül a fertőzés 29 országban bukkant fel, senki nem halt meg a szövődményekben.

Rovatok