Index Vakbarát Hírportál

Európa kedvenc drogja még mindig ugyanaz

2022. június 14., kedd 13:29

Európában növekszik a kábítószertermelés, a kontinensen egyre több új pszichoaktív szert értékesítenek és fogyasztanak.

A Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) hívta éves jelentése arra mutat rá, hogy az Európai Unió egyes drogok vonatkozásában jelentős előállítóvá is vált, és mind hazai fogyasztásra, mind a világpiacra termel.

Ezt jelzi, hogy az Európai Unióban 2020-ban több mint 350 droglabort számoltak fel. Különös aggodalomra ad okot a nemzetközi és európai bűnözői csoportok közötti fokozott kapcsolattartás – figyelmeztet a lisszaboni székhelyű szervezet.

Egyre több új drog kerül piacra

A Európai Unióban a felnőttek 29 százaléka, körülbelül 83,4 millió ember használt már tiltott kábítószert. Továbbra is a kannabisz a legszélesebb körben fogyasztott kábítószer, az elmúlt évben

több mint 22 millió európai felnőtt használta.

Az EMCDDA szerint a kokain elérhetősége és felhasználása történelmi összehasonlításban továbbra is nagyon magas Európában, továbbá a crack kokain használata egyre jobban terjed a veszélyeztetett csoportok körében. A kábítószerpiac fokozódó sokféleségét jelzi az amfetaminhoz hasonló szintetikus katinonok széleskörű elérhetősége és használata is, ezeket ugyanis az ellenőrzött stimulánsok alternatívájaként értékesítik.

Az ukrajnai háború tovább növeli az európai kábítószer-helyzet bizonytalanságát. A konfliktus következményei jelentős következményekkel járhatnak a csempészútvonalakra és a kábítószerpiac működésére és a háború elől menekülő, kábítószert használó emberek egészségügyi és támogatási szükségleteire nézve.

A menekültek valószínűleg súlyos pszichológiai stresszt élnek át, ami sebezhetőbbé teheti őket a szerekkel összefüggő problémákkal szemben, különösen akkor, ha nem állnak rendelkezésre megfelelő egészségügyi és támogató szolgáltatások

– hívta fel a figyelmet az ügynökség az MTI szerint.

Rovatok