Index Vakbarát Hírportál

Botrány az Egyesült Királyságban: nem indult útnak a Ruandába tartó első menekültjárat

2022. június 15., szerda 09:28 | aznap frissítve

Kedd este indultak volna a kitoloncolások Nagy-Britanniából, miszerint a szigetországból Ruandába viszik az illegális bevándorlókat. Az Emberi Jogok Európai Bírósága megakadályozta.

Kedd este indult volna az első repülő, amely az Egyesült Királyságba érkező illegális bevándorlókat Ruandába szállította volna, ám a felszállás előtt pár perccel törölték a járatot – számolt be a BBC.

A brit PA Media hírügynökség szerint

Minden migránst leszállítottak a gépről, és a Ruandába tartó járat nem szállt fel a tervezett időpontban.

A kelet-afrikai országba hét embert szállítottak volna.

A járat indulását azért állították le, mert az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) késő este közbelépett, szerintük további vizsgálatokra van szükség. 

London polgármestere, Sadiq Khan is reagált Twitteren:

A menedékkérők ma esti embertelen kitoloncolását percekkel az indulás előtt #Rwandába az EJEB leállította. Az erőszak elől menekülő embereket egy több ezer kilométerre lévő országba küldeni már eleve kegyetlen és érzéketlen volt. Most már potenciálisan jogellenes is.

Priti Patel brit belügyminiszter „csalódottságát” fejezte ki, de hozzátette: A következő járat előkészítése már elkezdődött.

London áprilisban jelentette be, hogy új migrációs és gazdaságfejlesztési egyezményt kötött Ruanda kormányával. E megállapodás alapján mindazokat, akik illegálisan lépnek be brit területre, a brit hatóságok áttelepíthetik a közép-afrikai országba.

Rovatok