Index Vakbarát Hírportál

Kína és Oroszország között hidat építettek

2022. június 15., szerda 21:37

Oroszország és Kína között az Amur folyón szállításra alkalmas hidat építettek, hamarosan megnyitnak egy vasúti átkelőt is, és további építkezéseket terveznek, hogy szorosabb legyen az összeköttetés a két ország között.

Az Amur folyó évtizedek óta elválasztja a modern Kínát és Oroszországot, ezért hiányzott is egy szállításra alkalmas híd. A második átkelő az egyetlen vasúti híd lesz, amely összeköti az országokat a folyón keresztül.

Most, hogy az ukrajnai invázió kirobbanását követően Oroszország gazdaságilag elszigeteltté vált a nyugati szankciók folytán, egyre közelebb kerül Pekinghez.

A barátság újabb szála

Múlt pénteken Peking és Moszkva egy újabb új összeköttetés elindítását ünnepelte, amelyet mindkét fél állami médiája az első Amur feletti autópályahídnak nevezett.

A kínai teherautók elektronikai cikkeket és gumiabroncsokat, az oroszok szójaolajat és fűrészárut szállítottak az új út átadása után Moszkva szerint. A Blagovescsenszk-Heihe hídnak különleges szimbolikus jelentősége van.

A barátság egy újabb szála lesz, amely összeköti Oroszországot és Kínát

– mondta Jurij Trutnyev, a Kreml orosz távol-keleti megbízottja.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai államfő szerdán telefonon egyeztetett, és a kínai külügyminisztérium szerint a két fél megvitatta az új, határokon átnyúló kapcsolat megnyitását és a „folyamatosan fejlődő” gazdasági kapcsolataikat. A híd „új csatornát hozna létre a két ország között” – mondta Hszi a hívás során, amelyre a 69. születésnapján került sor.

A kínai fél kész együttműködni az orosz féllel a gyakorlati kétoldalú együttműködés folyamatos és hosszú távú fejlesztése érdekében

– mondta a kínai elnök a CNN szerint.

Rovatok