Index Vakbarát Hírportál

Kétszáz lakást gyártanak 3D-nyomtató segítségével Amerikában

2022. június 15., szerda 21:52

Egy virginiai kisváros 3D-nyomtató segítségével készül felhúzni egy 200 lakásból álló komplexumot. Világszerte ez a legnagyobb ilyen beruházás eddig.

Egy virginiai kisváros világrekord megdöntésére készül, miután pénz- és időspórolás céljából 3D-nyomtatókra bízzák a házépítést.

A virginiai Pulaski polgármestere azzal a megbízással kereste meg az Alquist 3D nevű céget, hogy közösen együttműködve építsenek 3D-s nyomtatással készülő otthonokat a városban. Mostanra az ötlet a világ legnagyobb 3D-nyomtatást tartalmazó projektjévé vált – írja a a Business Insider.

A 3D-nyomtatás technológiája már azon a fejlettségi szinten van, hogy segítségével szinte bárhol lehet lakhatásra alkalmas élőhelyeket felhúzni – írja a lap. Texasban például a kiképzésre váró katonák elszállásolását oldották meg katonai bázisok, valamint laktanyák ilyen módon történő felhúzásával. Továbbá az államban található egy olyan utca is, ahol kizárólag 3D-nyomtatott házak sorakoznak majd.

Ezek voltak a világ eddigi legnagyobb ehhez hasonló projektjei, azonban még ezeken is túltesz a Pulaski és az Alquist 3D vállalkozása, ott ugyanis egy 19 tonnás robotnyomtató segítségével 200 ilyen ház épül fel a következő öt évben.

A házak alapja egy számítógépes program segítségével lesz megtervezve. Ezután a 19 tonnás gépezet, név szerint Nexcon 3D elkezdi kifújni a betont a fúvókájából, majd rétegekbe rendezi azt.

Az Alquist számításai szerint ennek köszönhetően a házak építési költsége összesen 350 ezer dollárt (vagyis kb. 133 millió forintot) jelenthet. A magyarázat erre az, hogy a munka ennek köszönhetően gyorsabban és kevesebb erőbefektetéssel készülhet. A villanyszerelést, a vízvezetékrendszer megépítését és az ablakok elhelyezését ugyanakkor továbbra is hús-vér munkások végzik el.

A lakások pontos elhelyezkedését még nem tudni, mert a cég még nem jelölte ki az építési telket.

Rovatok