Index Vakbarát Hírportál

Részletesen mesélt arról, hogyan végzett az újságíróval és temette el

2022. június 16., csütörtök 06:45

A brazil rendőrség szerint egy gyanúsított beismerte, hogy lelőtte Dom Phillips eltűnt brit újságírót és Bruno Araújo Pereira őslakosszakértőt.

Eduardo Fontes nyomozó elmondta, hogy a férfi, Amarildo da Costa de Oliveira elvitte a nyomozókat egy olyan helyszínre, ahol emberi maradványokat ástak ki. Hozzátette, a rendőrség az Interpollal együttműködve fogja megerősíteni a holttestek személyazonosságát.

English journalist @DomPhillips, who writes for The @guardian, and a threatened Indigenist are missing in the Amazon. Brazilian authorities have already been called to carry out a search. Praying for them to be OK and be found soon. *https://t.co/ylVOsQaJd8 pic.twitter.com/zyS2HMjTA6

— Rosental (@Rosental) June 6, 2022

Az 57 éves Phillips és a 41 éves Pereira június 5-én tűnt el az Amazonas esőerdő egy távoli részén.

Az üggyel kapcsolatban eddig két gyanúsítottat, egy testvérpárt tartóztatott le a hatóság.

Fontes nyomozó újságíróknak elmondta, hogy Amarildo részletesen elmesélte az elkövetett bűncselekményt, és megjelölte a helyet, ahol a holttesteket eltemette. Testvére tagadja, hogy bármi köze lenne a történtekhez, írja a BBC.

Egy brazil diplomata korábban arról beszélt, hogy a holttesteket egy fához kötözve találták meg a nyomozók, a rendőrség azonban cáfolta ezt az értesülést.

A rendőrség közölte, hogy további letartóztatásokra készül, és a gyilkosságok indítékát is vizsgálja.

Bár még mindig várjuk a hivatalos megerősítést, ez a tragikus végkifejlet véget vet annak a gyötrelemnek, hogy nem tudjuk, hol van Dom és Bruno. Most már hazahozhatjuk őket, és szeretettel búcsúzhatunk tőlük

– közölte nyilatkozatában Phillips felesége, Alessandra Sampaio.

Phillips, aki az Alicia Patterson Alapítvány támogatásával egy környezetvédelemről szóló könyvön dolgozik, a brazil Salvador városában él, és több mint 15 éve tudósít Brazíliáról olyan újságoknak, mint pl. a Guardian, a Washington Post, a The New York Times és a Financial Times.

(Borítókép: A rendőrök kísérik Oseney da Costa de Oliveirát, akit azzal vádolnak, hogy részt vett Dom Phillips brit újságíró és Bruno Pereira eltűnésében. Fotó: Bruno Kelly / Reuters)

Rovatok