Index Vakbarát Hírportál

Bélbetegséget okozó járvány tört ki Észak-Koreában

2022. június 16., csütörtök 18:29

Bélbetegséget okozó járvány tört ki Észak-Koreában, mely javarészt fertőzött víz vagy étel elfogyasztásával, esetleg fertőzött ember ürülékével történő érintkezés során terjed.

A Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) beszámolója szerint az ország délnyugati részén fekvő Hedzsu városban „akut bélfertőzéses járvány” tört ki. A hírügynökség arról nem adott hírt, hogy a körülbelül 300 ezer fős településen hányan fertőződtek meg.

A betegséget nem nevezték meg konkrétan, de a „bélfertőzés” tífuszra, vérhasra vagy kolerára utalhat. Az ezeket a betegségeket terjesztő kórokozók javarészt fertőzött víz vagy étel elfogyasztásával, esetleg fertőzött ember ürülékével történő érintkezés során terjednek – számolt be az AP amerikai hírügynökség az észak-koreai állami hírügynökség jelentése alapján.

Az amerikai hírügynökség hozzátette, hogy Észak-Koreában nem ritkák az ilyen betegségek, az országban ugyanis nemcsak a vízkezelő létesítményekből van hiány, de a belföldi egészségügyi rendszer is nehézségekkel küzd.

A KCNA közölte, hogy Kim Dzsongun, az ország vezetője, a „családi tartalékokból” gyógyszereket adományozott a betegséggel küzdőknek.

Észak-Korea a múlt hónapban jelentette be az első covidos halálesetet, és hogy az egész országban terjed a fertőzés. A KCNA csak lázként utal a megbetegedésre, az országnak ugyanis nem áll rendelkezésére megfelelő mennyiségű koronavírusteszt.

Phenjannak nemcsak az ENSZ, de az Egyesült Államok, Dél-Korea és Kína is külön felajánlotta segítségét a vakcinabeszerzéshez, az ajánlatokra azonban nem érkezett válasz.

Rovatok