Index Vakbarát Hírportál

Kínát nem érdekli a nemzetközi felzúdulás, Putyin mellé állt

2022. június 16., csütörtök 07:25

Hszi Csin-ping kínai államfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során megismételte, hogy támogatja Moszkvát „szuverenitási és biztonsági” kérdésekben, emellett jelezte, Kína kész szorosabbra fűzni kapcsolatát Oroszországgal az ukrajnai invázióra adott globális visszhang ellenére.

A kínai külügyminisztérium közlése szerint Hszi ígéretet tett a két ország közötti stratégiai koordináció elmélyítésére is. A két vezető hangsúlyozta, hogy soha nem látott szintre emelkedett a viszony a két ország között, és megerősítették elkötelezettségüket az „átfogó partnerség következetes elmélyítése” mellett.

Kína továbbra sem hajlandó elítélni Oroszországot Ukrajna megszállása miatt, ehelyett úgy állította be magát, mint aki a békére és a globális rend fenntartására szólít fel. Állami médiaapparátusát is arra használta, hogy a Kremlhez hasonlóan az Egyesült Államokat és a NATO-t hibáztassa a válságért.

A szerdai telefonbeszélgetés során Hszi hangsúlyozta, hogy Kína mindig is „függetlenül értékelte a helyzetet” Ukrajnában, és felszólított minden felet, hogy törekedjen az ukrajnai válság „megfelelő rendezésére”.

Kína továbbra is kész szerepet vállalni a „megfelelő megoldás” előmozdításában Ukrajnában, tette hozzá Hszi. A Kreml szerint a kínai elnök tudomásul vette Oroszország azon intézkedéseinek jogosságát, amelyekkel Oroszország „alapvető nemzeti érdekeit védi a külső erők által a biztonságát fenyegető kihívásokkal szemben”.

A nemrég lefolytatott telefonbeszélgetés alkalmat adott a két vezetőnek arra is, hogy ellenőrizze a növekvő kereskedelmi kapcsolatokat. Az év elején, hetekkel az orosz invázió előtt a két politikus arról beszélt, hogy országaik között nincsenek határok, és ígéretet tettek a kereskedelem fellendítésére. Az év eleje óta a kétoldalú kapcsolatok a geopolitikai változások ellenére is szilárd fejlődést mutatnak, jelentette ki a kínai elnök, írja a CNN.

A két fél megállapodott abban, hogy bővítik az együttműködést az energia, a pénzügy és más területeken – áll a Kreml közleményében.

A két ország emellett ígéretet tett arra, hogy együttműködnek a kommunikáció és a koordináció erősítése érdekében olyan nemzetközi testületekben, mint az ENSZ – ahol a két ország gyakran egy tömbben szavaz.

Rovatok