Index Vakbarát Hírportál

Nincs elég orvos, több portugál szülészetet is bezárnak hétvégére

2022. június 16., csütörtök 21:30

Orvoshiány miatt több szülészeti osztályt bezártak vagy csökkentett létszámmal működtetnek a hétvégén Portugáliában.

Portugália több településén – például Montijo vagy Portalegre városokban – péntektől vasárnapig bezárják a szülészeteket, és az országos közegészségügyi szolgálat (SNS) is több szülészeti sürgősségi részlegének átmeneti felfüggesztését jelentette be a szülészorvosok hiánya miatt. Az ország egyik legnagyobb kórháza, a lisszaboni Amadora-Sintra Kórház már csütörtök reggel 8 óráig, 12 órán keresztül más egészségügyi intézményekbe irányította át a betegeket.

Elértünk egy töréspontot, és ha nem találunk minél hamarabb megoldást, még több ellátási helyszín bezárásával találjuk szembe magunkat

– nyilatkozott a portugál Lusa hírügynökségnek Carlos Cortes, az egészségügyi szabályozó testület regionális vezetője.

A portugál kormány szerdán egy készenléti tervet mutatott be, amely több mint 1600 megüresedett szakorvosi pozíció betöltését segítené elő. Marta Temido egészségügyi miniszter ugyanakkor elismerte, hogy a jelentkezők nagy részét elriasztják az SNS-ben tapasztalható kemény munkakörülmények.

A szabályozó hatóság adatai szerint a szülészek fele a magánszektorban vagy külföldön dolgozik, míg a belföldön lévő munkavállalók csaknem fele elmúlt 55 éves, ők pedig a korukra hivatkozva elutasíthatják, hogy részt vegyenek a sürgősségi ellátásban – írja az MTI.

Rovatok