Index Vakbarát Hírportál

Kitüntetést kapott a második világháborús lengyel menekülteket segítő négy magyar

2022. június 16., csütörtök 06:04

A második világháború alatt lengyel menekülteket segítő Magyar–Lengyel Menekültügyi Bizottság négy tagját tüntették ki szerdán Varsóban a lengyel államfő által post mortem odaítélt Virtus et Fraternitas éremmel.

A lengyel menekülteket a második világháború alatt segítő MagyarLengyel Menekültügyi Bizottság négy tagját, Károlyi Józsefné Margitot, Szapáry Erzsébetet, Szapáry Antalt és Weiss Editet kitüntették szerdán Varsóban. A kitüntetés a lengyel államfő által post mortem odaítélt Virtus et Fraternitas érem. A díjakat a Belweder elnöki palota kertjében rendezett ünnepségen adták át több külföldi állampolgárnak. A magyar kitüntetettek nevében az utódok vették át a kitüntetéseket – írja az MTI.

A rövid, közönségnek lejátszott videófilmben végigvették minden érdemrenddel jutalmazott magyar portréját. 

A rövidfilm végén leszögezték: „a MagyarLengyel Menekültügyi Bizottság működésének köszönhetően sok lengyel maradhatott életben”.

A Virtus et Fraternitas érmet a lengyel államfő ítéli oda a totalitárius rendszerek kutatásával foglalkozó varsói Witold Pilecki Intézet kezdeményezésére. A „hősies magatartásért”, valamint „az emberi méltóság védelmében tanúsított kivételes bátorságért” odaítélt, a 20. század folyamán a lengyeleket segítő külföldieknek szóló díjakat idén harmadik alkalommal adták át.

A Virtus et Fraternitas kitüntetéseket kezdeményező varsói intézet névadója, Witold Pilecki 1940 szeptemberében, a Honi Hadsereg katonájaként saját elhatározásából záratta magát az auschwitzi náci haláltáborba, hogy megszervezze ott az ellenállást. Bravúros szökése után beszámolt a náci bűntettekről, jelentésének a nyugati szövetségesek azonban nem hittek.

Rovatok