Index Vakbarát Hírportál

A japán gyerekek újra beszélhetnek ebéd közben

2022. június 17., péntek 10:51

A gyerekek Japánban szinte már szerzetesi csendben ettek két éven keresztül, ám a koronavírus-esetszámok csökkenésével engedélyt kaptak arra, hogy ebéd közben beszélgessenek osztálytársaikkal.

Egy nyugatjapán oktatási bizottság véget vet a mokusoku – vagy csendes étkezés – megfigyelésének, de néhány szülő szerint a lépés korai volt. 

A járvány ideje alatt az általános és középiskolai osztálytermek csak az evőeszközök és az edények hangjától voltak hangosak, mert a vírus terjedésének megakadályozására tett erőfeszítések részeként a fiatal étkezők nem szólhattak egymáshoz. Két év után enyhítettek a szigorú szabályon.

Sok iskolában a gyerekeket arra utasították, hogy ne egyenek egymással szemben, és ne beszélgessenek osztálytársaikkal. Mokusokut – vagyis csendes étkezést – kell tartaniuk. Mivel azonban a koronavírusos megbetegedések száma országszerte csökken, néhány iskola felhagyott a csendkódex betartásával, mivel aggódnak amiatt, hogy ez hatással van a hatéves gyerekek szociális és személyiségfejlődésére.

A csendrendeletet sok szülő fenntartaná

A nyugatjapán Fukuoka oktatási tanácsa közölte, hogy feloldja az ebédidőben történő beszélgetés tilalmát az általános és középiskolákban, ahol a gyerekek együtt étkeznek az osztálytermekben, ha a tanulók csendben beszélgetnek.

Az asztaluk azonban továbbra is előre néz, és maszkot kell viselniük, amikor közösen kórusban elhangzik az „Itadakimasu” – az étkezés előtti szokásos japán köszönetnyilvánítás.

A szülők megosztottak voltak. Míg egyesek örültek, hogy gyermekeik mostantól normálisan érintkezhetnek a barátaikkal, mások szerint a tilalom feloldása korai volt.

A gyermekem hozzászokott ahhoz, hogy csendben eszik, és biztos vagyok benne, hogy nem érzi magát magányosnak, hiszen a családjával van, amikor hazaér. Aggódom a fertőzés lehetősége miatt, ezért remélem, hogy továbbra is beszélgetés nélkül esznek

– mondta egy anya a Guardian szerint.

Rovatok