Index Vakbarát Hírportál

Nagyot robbant valami egy kínai űrközpontban, egy műhold is látta

2022. június 17., péntek 07:31

Súlyos robbanás okozott kárt a kínai Csiucsüan Űrközponthoz tartozó létesítményekben még a tavaly. Kína ezt titkolni kívánta, ám a kereskedelmi műholdak jól látható felvételt készítettek a pusztításról, aminek köszönhetően az egész világ értesült róla.

A kínai Csiucsüan Űrközponthoz tartozó létesítményekben súlyos károkat okozott egy ott bekövetkezett robbanás. A baleset ugyan nem a napokban történt, hanem még tavaly, Kína azonban szándéka szerint titokban tartotta ezt a világ előtt – azonban néhány kereskedelmi műholdnak sikerült felvételt készítenie a pusztításról, így az egész világ értesülhetett arról.

A SpaceNews szerint egy Harry Stranger nevű űrrajongónak köszönhető a robbanás megkérdőjelezhetetlen bizonyítékainak felfedezése, az Airbus és a francia űrkutatási hivatal (CNES) által készített képek alapján. A felvételeket június 10-én közzétette a Twitteren is.

A Csiucsüan két fő indítókomplexumától kicsit délebbre, egy másik létesítményben történt a baleset. A két indítóállást emberes űrrepülésekhez, valamint polgári, katonai és tudományos küldetésekbe bevont hosszú Menetelés-rakéták indításához használja a China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC).

A Planet Super Dove műholdakról készült, SpaceNews által is említett felvételek szerint a robbanás 2021. október 15. és október 16-a között következhetett be. A kiváltó oka egyelőre nem ismert. Ugyanakkor a történethez hozzátartozik, hogy a CASC már korábban kísérletezett szilárd hajtóanyagú rakétákkal, amik miatt több beruházás is történt Csiucsüanban.

Rovatok