Index Vakbarát Hírportál

Az utolsó szikh templomot is felrobbantotta az Iszlám Állam Kabulban

2022. június 18., szombat 08:56

Több tucat hívő biztonságát féltik az afgán fővárosban, Kabulban, miután robbanás történt egy szikh templomban. A felelősséget az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára.

A robbanás szombat kora reggel történt, és egyelőre nem tudni, hogy vannak-e áldozatok. A helyszínen tartózkodó helyi tisztviselő, Gornam Singh elmondta, hogy a robbanás idején „akár 30 ember is lehetett a templomban”.

Nem tudjuk, hogy közülük hányan élnek vagy hányan haltak meg. A tálibok nem engednek be minket, nem tudjuk, mit tegyünk

– mondta Gornam Singh.

Az Iszlám Állam szerepe

A helyiek olyan felvételeket tettek közzé a közösségi médiában, amelyeken látszik, hogy hatalmas szürke füstfelhők szállnak fel a területről.

Az épület az utolsó megmaradt szikh templom a fővárosban,

és a közösség vezetői nemrégiben úgy becsülték, hogy mindössze 140 szikh maradt a túlnyomórészt muszlimok lakta Afganisztánban, szemben az 1970-es évekbeli százezerrel.

A robbantás az utolsó abban a támadássorozatban, amely a városban történt, mióta a tálibok tavaly megszerezték az  ellenőrzést Afganisztán felett.

Decemberben több mint húsz ember meghalt és 16 megsebesült a város egyik katonai kórháza elleni fegyveres és bombatámadásban – írja a BBC.

Áprilisban pedig hat ember megsebesült, miután egy mecsetbe gránátot dobtak. Az Iszlám Állam Khoraszán tartomány (ISIS-K) vállalta a felelősséget a támadásért.

Rovatok