Index Vakbarát Hírportál

Két rendőrtiszt megállíthatta volna az uvalde-i lövöldözőt, de nem tették

2022. június 18., szombat 16:45

Május végén tizenkilenc diák és két tanár is meghalt az uvalde-i Robb általános iskolai lövöldözésben, ahol egy ámokfutó mészárlást rendezett. Mint kiderült, két tisztnek lehetősége lett volna megállítani a fegyveres férfit, de nem tették, mert féltek, hogy valamelyik gyerek megsérül.

Amint arról már az Index beszámolt, május 24-én a 18 éves Salvador Ramos kivégzést rendezett egy texasi általános iskolában, ahol az ámokfutó több mint 20 ember életét oltotta ki. A lövöldözésben megölt egyik tanárnő férje szívinfarktust kapott, miután meghallotta, hogy neje is az áldozatok között volt. A kivégzett osztály egyik túlélője, a 11 éves Miah Cerrillo azért, hogy a gyilkos ne találjon rá, vérrel kente be és halottnak tettette magát. A lövöldözésről újabb részletek derültek ki.

A lehetőség megvolt

Két rendőrtisztnek esélye volt arra, hogy megakadályozza Salvador Ramost abban, hogy kioltsa 21 ember életét. A Guardian beszámolójából kiderült, hogy az egyik rendőr úgy hajtott el autójával az iskola parkolója mellett, hogy nem vette észre a felfegyverkezett férfit. A rendőrök elmondásuk szerint nem mertek rálőni Ramosra, mivel attól tartottak, hogy véletlenül az iskola előtt játszó gyerekeket találják el.

A rendőrök esélye, hogy megállítsák az elkövetőt, néhány másodperc alatt szertefoszlott.

A nyomozásban elmarasztalják a két rendőrtisztet, amiért nem voltak hajlandók hamarabb megosztani történetüket.

Csütörtökön Burrows kifakadt Twitteren, ahol azt írta, hogy a legtöbb ember teljes mértékben együttműködő volt a nyomozás során, és nem érti, hogy a város rendőrsége miért nem volt erre hajlandó.

Hetekkel az Egyesült Államok történetének egyik legsúlyosabb iskolai lövöldözése után a rendfenntartó erők nem közölnek friss információkat sem a lövöldözésről, sem pedig a rendőrség válaszáról.

A rendőrség további tizennégy tömeges lövöldözésről számolt be az Egyesült Államokban az uvalde-i vérengzést követő egy hétben.

(Borítókép: Brandon Bell / Getty Images)

Rovatok