Index Vakbarát Hírportál

Tömegek tüntettek Tunéziában a népszavazás ellen

2022. június 18., szombat 18:39

Ezrek tüntettek szombaton Tunéziában, tiltakozva a Kaísz Szaíd elnök által a saját hatalmát megerősítő új alkotmányról kiírt népszavazás ellen.

A tiltakozó megmozdulást Abir Múszi, a Szabad Alkotmányos Párt elnöke vezette. A tüntetés jelzi Szaíd politikájának növekvő elutasítottságát, amióta az államfő tavaly magához ragadta a végrehajtó hatalmat, feloszlatta a parlamentet, és rendeleti kormányzást vezetett be, amit az ellenzék puccsnak nevez – írta a Reuters brit hírügynökség.

A tunéziaiak éheznek, az államháztartás összeomlóban, de Szaídot ez nem érdekli. Csak az alkotmánya áterőltetésének személyes tervére összpontosít, ezt pedig nem fogjuk elfogadni

– mondta beszédében Abir Múszi.

Szaíd az elnöki jogkörök kiszélesítését tartalmazó új alkotmányról június 25-re írta ki a népszavazást. Az alkotmányt szövegező bizottság elnöke bejelentette, hogy hétfőn adja át az új alaptörvény tervezetét az államfőnek, egyúttal kijelentette, hogy az új alkotmány demokratikus lesz.

A főbb tunéziai pártok közölték, hogy bojkottálni fogják a referendumot, a befolyásos UGTT szakszervezet is elutasította, hogy részt vegyen bármilyen tárgyalásokon az új alkotmányról.

Az elnök új választási bizottságot nevezett ki, ami a Reuters szerint kétségbe vonja bármilyen voksolás hitelességét. Ideiglenes igazságügyi tanácsot is kinevezett, és bírák tucatjait menesztette arra hivatkozva, hogy korruptak, és terroristákat védenek. A bírói kar szerint viszont egyszerűen politikai leszámolásról van szó, az elnök ellenőrzése alá akarja vonni és politikai ellenfelei ellen akarja felhasználni az igazságszolgáltatást. A bírák emiatt június elején sztrájkba léptek, amelyet szombaton újabb egy héttel meghosszabbítottak.

MTI

Rovatok