Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun gyógyszereket küldött a rejtélyes béljárványban szenvedő családoknak

2022. június 19., vasárnap 08:44

Kim Dzsongun észak-koreai vezető állítólag „a családja által készített” gyógyszerekből küldött az ország délnyugati részére, amely egy „azonosítatlan gyomor-bélrendszeri betegség” megjelenésével küzd.

Legalább 800 család szenved attól, amit Észak-Korea eddig csak „akut béljárványnak” nevezett a déli Hvanghae tartományban. Dél-koreai tisztviselők szerint koleráról vagy tífuszról lehet szó.

Az új észak-koreai járvány további terhet ró az elszigetelt országra, amely krónikus élelmiszerhiánnyal és a Covid–19 fertőzéssel küzd.

Karanténnal kísérleteznek

A Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) szerint Kim Dzsongun a családja által készített gyógyszereket küldte a dél-hwanghae tartomány Haeju városába. Észak-Korea vezetője hangsúlyozta, hogy a járványt a lehető leghamarabb meg kell fékezni, mégpedig a gyanús esetek karanténba helyezésével, hogy „alaposan megfékezzék a terjedését”.

A gyógyszerek fogadásakor a tartományban sokan „örömkönnyekre fakadtak” a KCNA szerint: „Haeju város lakói hálából sírva kiáltották, hogy «Éljen sokáig Kim Dzsongun elvtárs!»”.

Melegen fogadták Kim Dzsongunt, aki a népnek szenteli magát azzal a nemes gondolattal, hogy nincs súlyosabb vészhelyzet, mint az emberek fájdalma, és nincs fontosabb forradalmi munka, mint az emberek szerencsétlenségének enyhítése

– tudósított az észk-koreai állami hírügynökség. A média szerint a megelőzési erőfeszítések közé tartozik a karantén, az „összes lakos intenzív szűrése”, valamint a veszélyeztetett személyek, például a gyermekek és az idősek különleges kezelése és megfigyelése – írja a Sky News.

Észak-Korea csak idén tavasszal ismerte el, hogy emberek fertőződtek meg a koronavírussal. Az ország elutasította a nemzetközi segítséget a járvány megfékezéséhez.

Rovatok