Index Vakbarát Hírportál

Vörös riasztást adtak ki a hőség miatt, 43 fokot mértek Franciaországban

2022. június 19., vasárnap 17:25

Több rekord is megdőlt Franciaországban, miután volt, ahol 43 Celsius-fokot mértek a hétvégén. A vörös vagy narancssárga riasztás a francia lakosság háromnegyedét érinti, 45 millió embert.

A Dél-Európát napok óta sújtó kánikula szombaton fokozódott, több melegrekord is megdőlt. Spanyolországban óriási erdőtűzzel küzdenek a tűzoltók – az erről készült videót ebben a cikkünkben találja. Franciaország szinte egész területét – de főként az atlanti-óceáni partszakaszt – sújtotta a hőség szombaton, tizenegy megyében. Az ország délnyugati részén vörös riasztást adtak ki – közölte a Météo-France meteorológiai szolgálat.

A vörös vagy narancsszínű riasztás a francia lakosság háromnegyedét érinti, 45 millió embert.

SZOMBAT DÉLUTÁN 42-43 FOKOT MÉRTEK DÉLNYUGAT-FRANCIAORSZÁGBAN.

Több abszolút rekord is megdőlt, egyebek mellett Biarritzban, ahol 42,9 fok volt, 2,3 fokkal magasabb, mint a 2003. évi előző rekord.

hőhullám délnyugati irányból húzódik északkeleti irányba, a hőmérséklet 37 és 41 fok közötti délnyugaton, az ország középső részén és a párizsi régióban. A hőség miatt számos ünnepség, sport- és kulturális esemény is elmaradt. Egyes városokban a múzeumok beengedik a hűsölni vágyókat, Bordeaux-ban ingyenes a belépés.

A franciaországi hőhullámok gyakoribbá válása tudósok szerint az általános felmelegedés közvetlen következménye. A forró légtömegek Észak-Afrikából érkeztek az Ibériai-félszigeten át Franciaországba.

Spanyolországban, Németországban és Angliában is tikkasztó a hőség

Spanyolországban a tűzoltók továbbra is küzdenek az erdőtüzek ellen. Szombat délutánig nem sikerült megfékezni a portugál határ közelében, a Kasztília és León autonóm közösség területén fekvő Sierra della Culebrában tomboló lángokat, amelyek közel húszezer hektárnyi területet érintenek. Lezártak egy országos főútvonalat és egy nagy sebességű vasútvonalat Madrid és Galícia régió között.

Tizenegy falu több száz lakóját kellett kimenekíteni a tűz miatt.

Németországban pedig 36,4 fokot mértek a felső-rajnai Waghäusel-Kirrlachban a német meteorológiai szolgálat szerint. A Berlint körülvevő Brandenburg szövetségi tartományban pénteken tűz ütött ki, amely az esti órákra mintegy 60 hektárra terjedt át.

A hőség még Angliát sem kíméli. A szigetországban 34 fokot ért el a hőmérséklet, ami rekordhőséget jelent, és tűzveszélyre is figyelmeztettek.

Az ENSZ pénteken azonnali cselekvésre szólított fel az aszály és a sivatagosodás megakadályozása érdekében, hogy elkerülhetők legyenek az „emberi katasztrófák”.

Rovatok