Index Vakbarát Hírportál

Az uniós polgárok elsősorban a szegénységet csökkentenék

2022. június 20., hétfő 17:41

Az Európai Unió polgárai határozottan támogatják a szegénység csökkentésére irányuló nemzetközi együttműködést és az oktatás elérhetőségét mindenki számára – derült ki az Európai Bizottság Eurobarometer-felméréséből.

A 2022 februárjában és márciusában készült közvélemény-kutatás válaszadóinak nyolcvan százaléka szerint az uniós partnerországokban tapasztalható szegénység elleni küzdelemnek kellene az EU egyik fő prioritásának lennie.

Szintén széles körű – 89 százalékos – a támogatottsága annak, hogy az unió lépjen fel a partnerországokban az éghajlatváltozás ellen.

A legsúlyosabb kihívások

Az Eurobarometer-felmérés szerint az európai polgárok mintegy negyven százaléka a partnerországok egészségügyének, oktatásának és vízellátásának javítását tartja a legfőbb kihívásnak a nemzetközi fejlesztéspolitika terén, a megkérdezettek negyede viszont a gazdasági növekedést és a foglalkoztatás kiterjesztését.

A válaszadók 24 százaléka a demokráciát és az emberi jogokat, 23 százaléka pedig az élelmezésbiztonságot és a mezőgazdaságot említette az unión kívüli országokat célzó fejlesztéspolitika fontos területeként.

Tízből kilenc válaszadó úgy véli, hogy az uniós nemzetközi fejlesztési tevékenységnek leginkább azt kell megcéloznia, hogy az oktatás mindenki számára elérhető legyen, valamint a válaszadók mintegy nyolcvan százaléka szerint az EU-nak támogatnia kell a partnerországokat a digitális átállásban.

(MTI)

Rovatok