Index Vakbarát Hírportál

Az EU újabb terrorcsoportot vett fel szankciós listájára

2022. június 20., hétfő 21:33

Az Európai Unió felvett egy újabb csoportot és három embert a terrorizmus elleni küzdelmet szolgáló szankciós listájára.

A terrorizmus elleni küzdelem jegyében az Európai Unió külügyminisztereinek tanácsa úgy határozott hétfőn luxembourgi ülésén, hogy az al-Kaida nevű nemzetközi terrorhálózathoz kötődő, a Száhel-övezetben működő Dzsamáa Nuszrat al-Iszlám va al-Muszlimín (JNIM) csoportot és három magas rangú vezetőjét felveszi a terrorszervezetek tagjait, valamint a velük összeköttetésben álló természetes vagy jogi személyeket és szervezeteket felsoroló listájára.

Az uniós tanács szerint az intézkedések a JNIM két parancsnokát, valamint a csoporthoz tartozó Anszárul Iszlám nevű szervezet vezetőjét célozzák.

Komoly és folyamatos a fenyegetés

A szankcionált csoport és vezetőik felelősek számos terrortámadásért, amelyeket többek között helyi civilek, az ENSZ mali békefenntartó missziója, valamint a Burkina Fasó-i védelmi és biztonsági erők ellen követtek el. Tevékenységük hozzájárul a terrorfenyegetettség nyugat-afrikai terjedéséhez, ezért komoly és folyamatos fenyegetést jelentenek az Európai Unióra, valamint a regionális és nemzetközi stabilitásra nézve.

A hétfőn hozzáadottakkal együtt a listán tizenhárom emberrel és négy, a terrorizmust támogató szervezettel szemben alkalmazott korlátozó intézkedések szerepelnek, köztük a pénzeszközök és egyéb bevételek befagyasztását kimondó rendelkezések, valamint a büntetőügyekben folytatott rendőrségi és igazságügyi együttműködéssel kapcsolatos intézkedések. Sem közvetlenül, sem közvetett módon nem bocsátható a szervezetek és vezetőik rendelkezésére semmilyen pénzeszköz vagy gazdasági forrás.

Az Európai Unió 2016 szeptembere óta fogad el önállóan korlátozó intézkedéseket az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezettel, valamint a velük kapcsolatban álló személyekkel, csoportokkal, vállalkozásokkal és szervezetekkel szemben. Az uniós szankciórendszer független, de kiegészíti azt a rendszert, amely lehetővé teszi a szankciók ENSZ-szintű elfogadását.

(MTI)

Rovatok