Index Vakbarát Hírportál

2015-ös állapotok uralkodnak az osztrák határon, rengeteg illegális bevándorló érkezik

2022. június 20., hétfő 20:59

Az osztrák belügyminisztérium ismertette, hogy a tavalyi évben hány illegális bevándorlót fogtak el a határokon. Mindeközben Burgenland kormányzója, Hans-Peter Doskozil azt mondta: a helyzet a tavalyi év óta csak romlott, hetente ezrével próbálnak meg bejutni az országba, és a helyzet már a 2015-ös menekültválságra emlékeztet.

Hétfőn kiderült, hogy a hivatalos adatok szerint Ausztriában a tavalyi évben összesen 41 612 illegális bevándorlót fogtak el, amelynél nagyobb számot eddig csak a 2015-ös menekültválság idején mértek. Azt is közölték, hogy tavaly összesen 441 gyanúsított ellen indult eljárás embercsempészet miatt.

Ez utóbbi jelentős emelkedést jelent a 2020-as 311 esethez képest. Az év első öt hónapjában pedig a jelek szerint csak nőtt az embercsempészek száma, ráadásul attól tartanak, hogy a következő hónapokban ennél is rosszabb lehet a helyzet.

Az embercsempészek azzal verik át az embereket, hogy azt mondják nekik: most nagyon egyszerű Európába jutni az ukrajnai háború miatt

– mondta a jelenségről Gerhard Karner osztrák belügyminiszter azon a hétfői sajtótájékoztatón, amelyen az adatokat ismertették.

Mindeközben a Magyarországgal is határos Burgenland kormányzója hétfőn azt mondta: a helyzet azóta még tovább romlott.

Hetente körülbelül 1000 illegális bevándorlót fogunk el, de arra is van példa, hogy egy nap alatt 500-at veszünk őrizetbe

fogalmazott Hans-Peter Doskozil. (Megjegyzendő, hogy Burgenland egy-egy nagyon kis, pár kilométeres szakaszon határos ugyan Szlovákiával és Szlovéniával is, de sokkal több határátkelővel érintkezik Magyarországgal, az illegális embercsempészek pedig gyakran ezeken a határátkelőkön próbálják meg Ausztriába átszállítani az embereket). 

Hans-Peter Doskozil azt is elmondta: a mostani helyzet már a gyakorlatban is a 2015-ös menekültválságra emlékeztet Burgenlandban. A kormányzó emiatt az osztrák állami hatóságoktól és az Európai Uniótól kért segítséget (nagyobb személyzetet, több erőforrást) a határ ellenőrzéséhez.

Valójában Európa és Ausztria egyaránt hátat fordít ennek a problémának

– vélte a kormányzó.

A menedékkérőket nem tudják fogadni

Mindeközben az osztrák állami hírügynökség (APA) egy olyan jelentést ismertetett nemrég, amely szerint az illegális bevándorlók száma azért is nőhetett meg ennyire, mert azokat, akik legálisan próbálnának meg bejutni az országba, nem tudják fogadni. Azt írták, hogy a menedékkérők az elmúlt napokban „gyakorlatilag lerohanták” az osztrák határt, és hogy valójában

hatszor-hétszer akkora erőforrásra lenne szükség a határon ahhoz, hogy normálisan tudjanak foglalkozni a menedékkérőkkel. 

A riportban azt írták: a határ mentén a menedékkérőknek gyakran több napot kell várakozniuk a nyári hőségben, normális szállás, élelem és egészségügyi ellátás nélkül, mire rájuk kerül a sor.

A jelentésben leírtakat a burgenlandi rendőrség nem sokkal később cáfolta. Ők azt írták, hogy a Vöröskereszt önkéntesei biztosítják az egészségügyi ellátást, élelmet és vizet pedig a rendőrség, a határőrség és a katonaság munkatársai adnak a menedékkérőknek. Szállást elsősorban sátrakban vagy néhány középületben tudnak biztosítani, de állításuk szerint ritkaságszámba megy, hogy valakinek a határon kell éjszakáznia.

(Borítókép: Menekültek egy vasútállomáson 2015. szeptember 14-én Salzburgban, Ausztriában. Fotó: Philipp Guelland / Getty Images)

Rovatok