Index Vakbarát Hírportál

Diplomáciai lépéseket tervez Ausztrália Julian Assange kiadatása miatt

2022. június 20., hétfő 16:05

Diplomáciai lépéseket tervez Ausztrália Julian Assange ügyében – közölte az ausztrál miniszterelnök hétfőn Sydney-ben.

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök arra a hírre reagált, hogy Priti Patel brit belügyminiszter jóváhagyta Julian Assange-nak, a WikiLeaks alapítójának kiadatását az Egyesült Államok részére. Az Európai Tanács emberi jogi biztosa nyílt levélben szólította fel Priti Patelt, hogy ne járuljon hozzá a kiadatáshoz, mert a Wikileaks alapítója elleni amerikai vádemelés kérdéseket vetett fel az emberi jogok védelmével kapcsolatban minden olyan személy esetében, akik közérdekűnek számító, de minősített információkat tesznek közzé.

A brit kormány a múlt héten egyezett meg az Egyesült Államokkal a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítójának kiadatásáról. Az ausztrál miniszterelnök kijelentette, olyan kormányt kíván vezetni, amely „diplomáciai eszközök útján, célratörően lép kapcsolatba partnereivel”.

Az ausztrál kormány nem hagyja annyiban

Julian Assange-t azzal vádolják az Egyesült Államokban, hogy 2010-ben több mint félmillió bizalmas, titkosított diplomáciai iratot és üzenetváltást tett közzé internetes oldalán, köztük az amerikai hadsereg afganisztáni és iraki szerepvállalásáról. Az amerikai hatóságok azóta is körözik, és ha kiadják Washingtonnak,

175 évnyi börtönbüntetés várhat rá.

Az ausztrál állampolgárságú férfi 2012-től hét éven át Ecuador londoni nagykövetségén élt politikai menekültként, majd Ecuador kiadta Nagy-Britanniának, ahol három éve raboskodik egy London melletti börtönben. Korábban az Index megírta, hogy még az állampolgárságot is megvonta tőle egy brit bíróság.

A most ötvenéves Assange máris fellebbezett a bírósági döntés ellen. Felesége megkönnyebbülését fejezte ki, hangoztatva, hogy az ausztrál kormány lépéseket kíván tenni férje érdekében.

(MTI)

Rovatok