Index Vakbarát Hírportál

Lehet, hogy lemond Ferenc pápa

2022. június 20., hétfő 14:34

A brit sajtó szerint Ferenc pápa lemondhat, miután elhalasztotta afrikai útját, és összehívta a bíborosokat.

A 85 éves Ferenc pápa, aki térdfájdalmai miatt az elmúlt hetekben tolószékbe kényszerült, a múlt héten elhalasztotta júliusi útját a Kongói Demokratikus Köztársaságba és Dél-Szudánba.

Szokatlan módon éppen most jelentette be azt is, hogy az új bíborosok kinevezésére szolgáló konzisztóriumot a vatikáni vakáció hónapjában tartja. A rendkívüli konzisztóriumot augusztus 27-én tartják, hogy 21 új bíborost jelöljenek ki, közülük 16-an 80 év alattiak lesznek, így jogosultak lesznek arra, hogy egy későbbi konklávéban megválasszák őket Ferenc pápa utódjaként.

Az argentin pápa 2013-as pápává válása óta 83 bíborost jelölt ki a katolikus egyház jövőjének alakítása érdekében. Augusztus 28-án, rögtön a bíborosok kinevezése után az olaszországi L’Aquilába, V. Celesztin pápa sírjához látogat. Mint ismert, ő az első pápa, aki önként lemondott tisztségéről – írja a Daily Mail.

Ferenc pápa előtt XVI. Benedek töltötte be az egyházfő szerepét. A német teológus végül 2013-ban jelentette be, hogy lemond.

(Borítókép: Ferenc pápa 2019. október 30-án Vatikánvárosban. Fotó: Alessandra Benedetti / Corbis / Corbis / Getty Images)

Rovatok