Index Vakbarát Hírportál

Lemondott pártelnöki tisztségéről Marine Le Pen

2022. június 20., hétfő 13:56 | aznap frissítve

Megerősítette lemondását Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Tömörülés nevű francia párt elnöke. A párt ősszel tart tisztújítást.

Marine Le Pen hétfő reggel újságíróknak megerősítette, hogy lemond a pártvezetésről. Tavaly az elnökválasztás előtt ideiglenesen lemondott, és hagyta, hogy Jordan Bardella legyen az ideiglenes elnök.

A párt ősszel ül össze, hogy döntsön az új vezetésről – írja a Le Monde. Hozzátették, hogy Le Pen azt tervezi, hogy minden erejét a Nemzetgyűlésbe fekteti majd.

Emmanuel Macron francia elnök és szövetségesei vasárnap elvesztették abszolút többségüket a Nemzetgyűlésben. A francia politikát érintő újabb jelentős változás, hogy kihívója, Marine Le Pen pártja, a jobboldali Nemzeti Tömörülés 89 képviselővel 1986 után először ismét önálló frakciót alakíthat.

Az új Nemzetgyűlés június 28-án tartja alakuló ülését, emellett kormányátalakítás is várható, miután az államfő kérésére a miniszterek és Elisabeth Borne kormányfő is elindult képviselőjelöltként, de annak a kormánytagnak, aki nem tudott győzni a választókerületében, le kell mondania kormányzati tisztségéről.

Brigitte Bourguignon egészségügyi miniszter, Amélie de Montchalin, az ökológiai átmenetért felelős tárcavezető és Justine Bénin, a tengeri kérdésekért felelős államtitkár nem szerzett mandátumot. Richard Ferrand, a Nemzetgyűlés kormánypárti elnöke és Christophe Castaner, a kormánypárt nemzetgyűlési csoportjának vezetője is kikapott választókörzetében.

(Borítókép: Marine Le Pen 2022. június 12-én. Fotó: Denis Charlet / AFP)

Rovatok