Index Vakbarát Hírportál

Világháborúból származó roncsot találtak a Pó folyóban

2022. június 20., hétfő 16:43

Soha nem látott aszály sújtja az olaszországi Pót. A teljes kiszáradás közeli folyóban nemrégiben egy második világháborús roncsra bukkantak Gualteri közelében.

A Nyugati-Alpokban eredő és Velencétől délre az Adriai-tengerbe ömlő, 652 kilométer hosszú Pó Olaszország leghosszabb folyója.

Az elmúlt hetven év legsúlyosabb szárazságának köszönhetően jelentősen lecsökkent a folyó vízszintje, emiatt korábban rejtett tárgyak és formációk kerülnek a felszínre – írja a Buisness Insider.

Többek között egy második világháborúban használatos hajó holtteste is előkerült. A Zibello nevű, mintegy ötven méter hosszú hajó faszállítással foglalkozott a második világháborúban. A hajót 1943-ban érte halálos bombatalálat, roncsa többnyire rejtve szokott lenni.

Ez az első alkalom, amikor láthatjuk ezt a bárkát

– nyilatkozta Raffaele Vezzali amatőr kerékpáros az AP-nek

Alessio Bonin a Guardiannek nyilatkozott, és arról beszélt, hogy az utóbbi pár évben már kilátszott a vízből a Zibello orra, idén márciusban pedig már a hajó is felbukkant. A férfi hozzátette: még nem tapasztalt hasonló aszályt az év e szakaszában. 

A szárazsághoz a klímaváltozás is hozzájárul a szakértők véleménye szerint. Télen az átlaghoz képest hetven százalékkal kevesebb volt a hó, Olaszország északi részén régóta nem hullott csapadék, a szokatlanul magas hőmérséklet miatt pedig sok hó és jég olvadt meg az Alpokban. Ennek eredménye, hogy a Póba most kevesebb víz áramlik. 

Rovatok