Index Vakbarát Hírportál

Oroszország saját űrhajósait is veszélyeztette egy rakétateszttel

2022. június 20., hétfő 19:24

A mai napig fellelhető az űrben az az űrszemét, amely egy tavaly novemberi orosz rakétakísérlet maradványaként kering ott. A Nemzetközi Űrállomás pályáját múlt csütörtökön módosítani kellett miatta, mert a legkisebb űrszeméttel való ütközés is végzetes lehet.

A modul csütörtökön elkerülő manőver végrehajtására kényszerült – írja az Independent. Azért kellett módosítani a pályát, mert a legkisebb űrszeméttel való találkozás is végzetes következményekkel járhat, hiszen a nagy sebességgel falnak csapódó darabok megrepeszthetik vagy beszakíthatják azt, veszélybe sodorva ezzel az oxigénellátást.

Már több űreszközben okozott károkat a bolygónk körül keringő törmelék, valamint egyes műholdakat is működésképtelenné tett korábban – ezért nem szabad félvállról venni a veszélyességét.

Egy 2021 novemberében végrehajtott oroszországi fegyvertesztből származnak azok a repeszek, amelyek a mostani manőverre kényszerítették az ISS-t. A fegyvertesztben Oroszország egy már nem üzemelő, szovjet korabeli műholdat semmisített meg, és több mint 1500 darabból álló törmelékfelhőt lőtt ki az űrben.

A rakétakísérlet miatt bekövetkezhető lehetséges ütközés miatt az ISS teljes nemzetközi legénységének biztonságba kellett vonulnia. Tavaly november 14-én három orosz űrhajós volt közöttük. 

Bill Nelson, a NASA műveletirányítója „vakmerő”, „veszélyes”, „destabilizáló” akciónak minősítette a műholdak megsemmisítésére irányuló fegyverek tesztelését, ezzel nyíltan elítélvén azt. 

Az emberi űrrepülés hosszú és nagy múltra visszatekintő történelmével elképzelhetetlen, hogy Oroszország nemcsak a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó amerikai és nemzetközi partnerasztronautákat, hanem saját űrhajósait is veszélybe sodorja

– nyilatkozta Bill Nelson. 

Áprilisban Kamala Harris amerikai alelnök arról nyilatkozott, hogy több mint 1600 törmelékdarabot azonosítottak az orosz tesztből, ami az amerikai űrhajósok, a műholdak, valamint az ország „növekvő kereskedelmi jelenlétének” biztonságára nézve is kockázatot jelent az űrben.

Az űrszemetet azonban nem csak az űrhajósok nem kedvelik, ahogy arról korábban az Index is írt.  

(Borítókép: A Nemzetközi Űrállomás [ISS] a NASA Endeavour űrsiklójáról 2011. május 29-én. Fotó: NASA / Getty Images)

Rovatok