Index Vakbarát Hírportál

Egy új, Pegasus-szerű kiberfegyvert fedeztek fel

2022. június 20., hétfő 06:13

Egy kiberbiztonsági cég, a Lookout specialistái egy új, a Pegasushoz hasonló kiberfegyvert találtak, amelyet állami szereplők is használnak célpontjaik megfigyelésére.

A kémprogram a Hermit (remete) nevet kapta, és egyelőre úgy tűnik, csak androidos telefonokat lehet megtámadni vele, viszont az operációs rendszer mindegyik verziójába képes beférkőzni – írja a Telex.

A Hermitet valószínűleg a mindenkori megrendelő kívánságai alapján állítják össze az egyes modulokból, amelyek képesek híváslisták gyűjtésére, a telefonon levő fájlok, fotók, videók, e-mailek ellopására, a telefon pontos GPS-koordinátáinak bemérésére, és természetesen a csetüzenetváltások és beszélgetések lehallgatására is – erre enged következtetni a rendszer moduláris felépítése.

A Lookout szakértői olasz eredetűnek sejtik a programot, és olyan olasz, szíriai és kazahsztáni célpontokat azonosítottak eddig, ahol valószínűleg valamilyen állami szerv volt a megfigyelő (ez még nem jelenti automatikusan azt, hogy a lehallgatás illegális lett volna).

Az eddigi tapasztalatok szerint egy szöveges üzenetben küldött linken keresztül jut be a szoftver a megtámadott telefonba. Az üzenetet rendszerint a mobilszolgáltató vagy a telefon gyártója nevében küldik a támadók.

A Pegasus-üggyel kapcsolatban a napokban szüntették meg a nyomozást, amelyről az Index cikkét itt és itt találja.

Rovatok