Index Vakbarát Hírportál

Felborult a világ legnagyobb úszó étterme

2022. június 21., kedd 06:17

Hongkong egyik legjellegzetesebb étterme – a Jumbo úszóétterem – felborult a Dél-kínai-tengeren, néhány nappal azután, hogy elvontatták 46 éves otthonából, a terület Aberdeen kikötőjéből.

A Jumbo étterem tulajdonosai közölték, hogy az étterem kedvezőtlen időjárási körülmények közé került, amikor a Paracel-szigetek mellett haladt el.

A vízmélység a helyszínen több mint ezer méter, ami rendkívül megnehezíti a mentési munkálatok elvégzését. A személyzet egyetlen tagja sem sérült meg.

Jackie Chan és II. Erzsébet királynő is járt már ott

A néhai Stanley Ho Hung-sun makaói kaszinómágnás által 1976-ban megnyitott Jumbo étterem az elmúlt négy évtizedben népszerű turisztikai látványossággá vált az egykori brit gyarmaton. A közel 80 méter hosszú, elegáns, hagyományos kínai díszítéséről és jellegzetes tengeri ételekről ismert étterem többször szerepelt filmekben, például Jackie Chan 1985-ös filmjében, A védelmezőben és a 2003-as Pokoli ügyek II-ben is. Magas rangú vendégei közé tartozott II. Erzsébet királynő és Tom Cruise hollywoodi színész is – írja a Guardian.

A koronavírus-járvány hatalmas anyagi csapást mért az étteremre. A járvány miatt 2020-ban bezárt, és elbocsátotta az összes alkalmazottját. A 2020-as járvány kezdete óta a Jumbo nettó vesztesége 463 millió forint volt. A karbantartás hiánya miatt az étteremhez kapcsolódó 30 méteres konyhai uszály is elsüllyedt a hónap elején.

Az éttermet múlt kedden vontatták el egy meg nem nevezett helyre. A hajó elszállítása előtt a vállalat közölte, hogy a hajózási mérnökök megvizsgálták a hajót, a hirdetőtáblákat felszerelték, és minden vonatkozó engedélyt beszereztek.

(Borítókép: A Jumbo elvontatása Hongkong kikötőjéből. Fotó: Stefan Irvine/LightRocket via Getty Images)

Rovatok