Index Vakbarát Hírportál

A tévénézők szeme láttára bukott meg a bolgár kormány

2022. június 22., szerda 21:50

Megbukott Kiril Petkov bolgár miniszterelnök kisebbségi kormánya a parlament szerdai szavazásán, amelyet élőben közvetített a bolgár közszolgálati televízió.

Az ellenzék múlt héten benyújtott bizalmatlansági indítványát 123 képviselő támogatta 116 ellenében a 240 fős törvényhozásban. A bizalom megvonását a legutóbbi választásokon ellenzékbe kényszerült, jobboldali Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt kezdeményezte. Lépését a kormány pénzügyi és gazdaságpolitikájának kudarcával indokolta.

A korrupció elleni küzdelem ígéretével hatalomra került, 42 éves Petkov erős Európa- és NATO-párti álláspontot képviselt a hagyományosan oroszbarát országban. Elemzők szerint egy új kormány feltehetőleg semlegesebb politikát fog folytatni Oroszországgal szemben.

Ez a szavazás mindössze egy kis lépés egy nagyon hosszú úton. Amit nem értenek meg, hogy nem ez a módja a bolgárok megnyerésének

– hangoztatta Petkov a voksolást követően.

Az ország 2021 áprilisa óta most valószínűleg a negyedik parlamenti választás felé halad. Petkov közölte, hogy nem kíván koalíciós tárgyalásokat folytatni az ellenzéki pártokkal, de jelezte, kész más politikai erőktől elpártoló képviselőkkel biztosítani egy új kabinet támogatottságát, elkerülendő az előrehozott választásokat.

Petkov négypárti kormánya, amelynek tagjai jelenleg a Folytatjuk a változást (PP), a Bolgár Szocialista Párt (BSP) és a Demokratikus Bulgária (DB), tavaly decemberben lépett hivatalba, miután egy éven belül három parlamenti választást is tartottak – írja az MTI.

A kormányválságot az idézte elő, hogy június 8-án a koalícióból kilépett a Van Ilyen Nép (ITN) párt. Az ITN a koalíció felmondását a pótköltségvetés körüli viták mellett azzal a híreszteléssel indokolta, hogy Petkov ígéretet tett uniós partnereinek, hogy Bulgária még júniusban feloldja a szomszédos Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére vonatkozó vétóját. Petkov az ITN képviselőinek távozásával már csak 114 szavazatra támaszkodhatott a parlamentben.

(Borítókép: Kiril Petkov bolgár miniszterelnök beszédet mond a kisebbségi kormánya ellen benyújtott bizalmatlansági szavazás után a szófiai parlamentben 2022. június 22-én. Fotó: MTI / EPA / Vaszil Donev)

Rovatok