Index Vakbarát Hírportál

Döntött a francia bíróság a burkini viseléséről

2022. június 22., szerda 06:30

A francia legfelsőbb közigazgatási bíróság kedden döntött arról, hogy vallási okból tilos a burkini viselése az uszodákban.

Nem engedélyezhető a burkini, vagyis a teljes női testet eltakaró fürdőruha viselése közfürdőkben, uszodákban, mert sérti a vallásokkal szembeni semlegesség elvét.

Az ítélet előzménye, hogy a délkelet-franciaországi Grenoble zöldpárti polgármestere a városi tanács heves viták végén meghozott döntése alapján május közepén engedélyezte a burkini viselését vallási alapon is, de a fedetlen felsőtesttel történő fürdést, úszást úgyszintén, amivel nagyon fellazította a helyi uszodai öltözködési szabályokat.

Gérald Darmanin belügyminiszter már másnap bejelentette, hogy jogi úton lép fel a döntés ellen.

A bíróság azt is hozzátette indoklásában, hogy a grenoble-i szavazás egy vallási követelés kielégítésére történt, és ez sérti a közszolgáltatások semlegességét.

Franciaországban a higiéniára hivatkozva nagyon szigorúan veszik az uszodai viselet szabályait. Még azt is megszabják, hogy a fürdőnadrág és -ruha nem lehet laza. Van még néhány város, amely engedi a burkini viselését, például Rennes, ahol viszont általában akartak lazítani a szabályokon, nem pedig vallási alapon.

Noha burkinit csak nagyon kevés muszlim nő visel az országban, ez a ruhadarab mégis heves politikai viták tárgya. Az AP hírügynökség megjegyezte, hogy a grenoble-i tanács döntésének azt a részét, amely a fedetlen felsőtestes fürdőzésre vonatkozott, nem támadta meg bíróságon senki – közölte az MTI.

Rovatok