Index Vakbarát Hírportál

Új fegyvertartási törvény születik Amerikában

2022. június 22., szerda 11:32

Az Egyesült Államok szenátusa megtette az első lépést afelé, hogy elfogadja az új fegyvertartási szabályokat, melyek szigorúbban korlátozzák a fegyvervásárlást. A törvényt a jövő héten írhatják alá.

A szenátorok megszavazták a kétpárti törvényjavaslat elfogadásának felgyorsítását, ami azt jelenti, hogy a jövő héten aláírhatják a törvényt. Bár a javaslatok változást hozhatnak, messze elmaradnak attól, amit sok demokrata és aktivista követelt a sorozatos tömeges lövöldözések miatt.

Az intézkedések között szerepel a 21 évnél fiatalabb vásárlók szigorúbb ellenőrzése.

A törvényjavaslat felszólítja az államokat, hogy vezessék be a „vörös zászlós” törvényeket, amelyek célja, hogy a fenyegetést jelentő személyektől elvegyék a lőfegyvereket. A törvény 15 milliárd dollár (5645 milliárd forint) szövetségi támogatást is tartalmaz a mentális egészségügyi programokra és az iskolák biztonságának javítására.

Új korszak kezdődhet

Az új törvény bezárná az úgynevezett „férfi szerelmi partner kiskaput” azáltal, hogy megakadályozza a fegyvereladást azoknak, akiket elítéltek, mert bántalmazták partnerüket, aki nem a házastársuk. 

Évtizedek óta ez az első alkalom, hogy a javasolt fegyverbiztonsági törvényjavaslat ilyen mértékű támogatást kapott mind a republikánus, mind a demokrata párti szenátoroktól.

A kedd esti szenátusi szavazás 64:34 arányban zajlott le kevesebb mint két óra alatt, miután a végleges szöveget körbeadták. Mintegy 14 republikánus szavazott a törvényjavaslat elfogadására, ami arra utal, hogy a jogszabály elegendő támogatást kaphat ahhoz, hogy teljes egészében átmenjen a szenátuson. A demokrata többségű képviselőháznak is el kell fogadnia, mielőtt Joe Biden elnök asztalára kerülne.

Életeket menthet

Chris Murphy szenátor, a tárgyalásokat vezető demokrata képviselő a szenátusban azt mondta, hogy a törvényjavaslat „a legjelentősebb, fegyveres erőszak elleni törvényjavaslat lesz, amelyet a kongresszus 30 év óta elfogadott”.

Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakcióvezetője nyilatkozatában így fogalmazott:

Ez a kétpárti, a fegyverek biztonságát célzó jogszabály előrelépés, és életeket ment. Bár ez nem minden, amit szeretnénk, a jogszabály bevezetése sürgős.

Republikánus kollégája, Mitch McConnell, a kisebbség vezetője a „józan ész csomagjának” nevezte a jogszabályt egy nyilatkozatban, melyben támogatásáról beszélt.

Az Országos Fegyveres Szövetség (NRA) ellenezte a törvényjavaslatot

egy nyilatkozatban a BBC szerint azt állítva, hogy az „kevéssé járul hozzá az erőszakos bűncselekmények valódi kezeléséhez”, és „vissza lehet élni a törvényes fegyvervásárlás korlátozásával”.

Joe Biden amerikai elnök a hónap elején azt mondta, hogy a javaslatok „lépések a helyes irányba”, de még mindig nem elégségesek. Nagyobb reformokat sürgetett – többek között a texasi és a buffalói tömegmészárlásban használt támadófegyverek betiltását –, vagy legalábbis a korhatár emelését, amelytől kezdve ezeket a fegyvereket meg lehet vásárolni.

(Borítókép: Chris Murphy szenátor 2022. június 21-én Washingtonban. Fotó:  Anna Moneymaker / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP)

Rovatok