Index Vakbarát Hírportál

Válsághelyzetet rendeltek el Olaszországban az aszály miatt

2022. június 22., szerda 11:53

Olaszországban elsőként a középső térségben található Emilia-Romagna tartományban nyilvánítottak válsághelyzetet a rendkívüli aszály miatt, miközben szerdától újabb hőhullám éri el az országot negyven fok feletti hőmérséklettel. Milánó érseke az esőért tart imádságot a szélsőséges időjárás miatt.

Olaszország több részén szerdától meteorológiai riasztást léptettek életbe, egyelőre a legalacsonyabb, sárga fokozatút. 

A mostani a harmadik hőhullám a nyár kezdete óta: a mitológiai Kharónról nevezték el, a túlvilági ladikosról. Az előrejelzések szerint az olasz csizma sarkában

Puglia tartományban és Szardínián, Firenze és Bologna városában 43 fok feletti hőmérsékletet várnak.

Rómában a legmagasabb hőmérséklet 37 fok lesz a következő napokban.

Az országos meteorológiai szolgálat szerint ritkaságnak számít, hogy az utóbbi több mint két hétben a hőmérő higanyszála nem ereszkedett egyszer sem 35 fok alá, és a hőség a következő tizenöt napban sem enyhül.

A Mont Blanc hegység olasz oldalán kedden több mint tíz fokot mértek, miközben három évvel ezelőtt ugyanezen a napon hat fokot. A nagyvárosokban az energiafogyasztás maximális szintet ért el, Milánóban és Torinóban többször volt áramszünet.

A helyzetet súlyosbítja, hogy év eleje óta alig esik csapadék. A Pó folyó vízszintje hetven éve nem volt ennyire alacsony. November óta nem esett az évszakhoz megfelelő csapadékmennyiség a Pó vízgyűjtő medencéjében. A legnagyobb olasz folyótól érintett Lombardia tartományban elfogyott a mezőgazdasági vízkészlet – hárommilliárd köbméter vízmennyiség hiányzik. Felmerült a Maggiore-tó vizének a felhasználása, de a tó vízszintje az utóbbi három nap alatt egy métert süllyedt.

A Coldiretti termelői szövetség szerint a mezőgazdasági termőterület negyven százaléka „szenved” az aszálytól. A melegben a tejtermelés harminc százalékkal visszaesett.

Ima az esőért

A milánói érsek, Mario Delpini szombaton az egyházmegye három templomában vezet imát az esőért.

Piemont régió százhetven önkormányzata rendelt el vízkorlátozást, arra szólítva fel a lakosságot, hogy „tudatosan” takarékoskodjon.

Az agrárrégiónak számító Emilia Romagna elsőként hirdetett vészhelyzetet, amihez szerdától a főváros Róma körüli Lazio tartomány is csatlakozik. Első lépésben ez a magánkertek öntözésének, a medencék feltöltésének, a kocsimosásnak a tiltását jelenti.

A régió elnöke, Nicola Zingaretti kizárta az ivóvíz korlátozását.

Utoljára 2017 nyarán történt meg, hogy Rómában az utcai kutakat is elzárták a vízhiány miatt.

A fővárosban év eleje óta 137 milliméter csapadék esett, az utóbbi tizenhat év ugyanazon időszakában átlagban mért 357-hez képest.

(MTI)

Rovatok