Index Vakbarát Hírportál

Százötven női hallgatót ért szexuális bántalmazás az elit párizsi egyetemen

2022. június 22., szerda 06:37

A francia főváros egyik legrangosabb műszaki egyetemén végzett anonim felmérésből az derült ki, hogy mintegy 150 női hallgatójukat zaklattak szexuálisan. Az esetek többsége kampuszbulikon történt.

A párizsi AgroParisTech egyetemen végzett felmérés eredménye a Le Monde francia napilaphoz is eljutott. A kérdőíveket névtelenül kitöltők közül félezer hallgató közül százötven fiatal nő adott olyan választ, miszerint érte őket már szexuális zaklatás – írta az MTI.

Az elit egyetemen 970-en tanulnak, a megkérdezettek közül 141-en szexuális bántalmazásról, 17-en pedig nemi erőszakról számoltak be. Az esetek többsége az elsőéveseknek szervezett egyetemi bulikhoz köthető, ahol az áldozatok nagy része nagy mennyiségű alkoholt fogyasztott, állításuk szerint, mindezt a beilleszkedés miatt tették. Az alkohol vagy a kábítószer hatása miatt az áldozatok az esetek 40 százalékában nem tudták megmondani, hogy zaklatóik férfiak vagy nők voltak. 

Ezenfelül az AgroParison még 500 verbális szexuális bántalmazást jelentettek, amiből 40 esetben a tanári kar egyes tagjait vádolták. A felmérés eredménye után az egyetem rektora az ügyészséghez fordult. Más francia egyetemeken is fény derült korábban szexuális zaklatásokra, például a párizsi École Polytechnique-ban és a Sciences Póban, ahol a vezetőség azt ígérte, hogy fellépnek a bántalmazások és a zaklatások ellen. 

Ebben a cikkben szexuális visszaélés a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

Rovatok