Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Görögországnak kulcsszerepe van a magyar földgázellátás diverzifikációjában

2022. június 22., szerda 14:38

Athénban járt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, ahol többek között a Görögországgal való együttműködésről és a kormány energiaellátással kapcsolatos elképzeléseiről beszélt.

Az ukrajnai háború okozta globális válságok kezelésében fontos lesz Magyarország és Görögország együttműködése, amelynek a magyarországi földgázellátás diverzifikációjában is kulcsszerepe van – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Athénban.

A tárcavezető Níkosz Déndiasz görög külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatót, ahol elmondta, hogy a február 24-e óta tartó fegyveres konfliktus hatásai az élelmiszer- és az energiaellátás területén is globális válságokat eredményezhetnek, ezért Görögországnak mindkét krízis kezelésében kulcsszerepe van.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a magyar kormány racionális, fizikai és matematikai kérdésnek tekinti az energiaellátást, nem pedig ideológiai vagy filozófiai kérdésnek. A miniszter ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a kabinet emiatt sem támogat olyan javaslatot, amellyel veszélybe kerülne Magyarország ellátása.

Kiálltunk amellett, hogy kőolajat vásárolhassunk Oroszországból, és fel sem merülhet, hogy ne vásárolhassunk földgázt az oroszoktól. Ezzel párhuzamosan természetesen érdekeltek vagyunk abban, hogy minél több forrásból és útvonalon álljon rendelkezésre földgázszállítási lehetőség, de ehhez sok beruházásra, sok pénzre és sok időre van szükség

– idézte az MTI a külügyminiszter szavait.

Rovatok