Index Vakbarát Hírportál

Megvan az első ausztrál állam, ahol betiltották a horogkeresztet

2022. június 22., szerda 12:52

Victoria lett Ausztrália első állama, ahol betiltották a náci jelképnek minősülő horogkereszt megjelenítését.

Az új törvény értelmében azok, akik szándékosan kiállítják a szimbólumot, egy év börtönbüntetésre vagy 22 000 ausztrál dollár (5,7 millió forint) pénzbírságra számíthatnak. Dan Andrews viktoriánus miniszterelnök szerint „senkinek nincs joga rasszizmust, gyűlöletet vagy antiszemitizmust terjeszteni”.

Mint sok helyen világszerte, Ausztráliában is meredeken emelkedett az antiszemita incidensek száma az elmúlt időszakban. Victoriának már vannak gyűlöletbeszéd-ellenes törvényei – de sokan bírálták, hogy „hiányosak”. A reform iránti törekvés 2020-ban erősödött fel, amikor egy házaspár horogkeresztes zászlót emelt otthona fölé, feldühítve ezzel a helyi közösséget.

Az állami tisztviselők „büszke pillanatnak” nevezték az új jogszabályt. Három másik állam pedig bejelentette, hogy hasonló törvényeket fog bevezetni.

A náci szimbólum a történelem egyik leggyűlöletesebb ideológiáját dicsőíti – nyilvános bemutatása csak további fájdalmat és megosztottságot okoz

– mondta Jaclyn Symes viktoriánus főügyész nyilatkozatában.

Kivételek vonatkoznak a szimbólum történelmi, oktatási és művészeti kontextusban való megjelenítésére. Hindu, buddhista és dzsain vallási környezetben is használható – ahogyan évezredek óta.

Az emberek ellen csak akkor indul eljárás, ha dacolnak a szimbólum eltávolítására irányuló első kéréssel. Dvir Abramovics, a Rágalmazásellenes Bizottság elnöke – aki a törvény mellett kampányolt – „isteni csapásnak” nevezte a neonáci mozgalmat.

Miközben nemzetünk épp szembesül egy újjáéledő, fehér felsőbbrendűséget hirdető mozgalommal, amely veszélyes és dehumanizáló tanokat hirdet, ez a parlament kijelentette, hogy a nácizmus szimbóluma soha nem telepedhet meg az országunkban

– nyilatkozta az Australian Broadcasting Corporationnek.

2020-ban Ausztrália hírszerzési vezetője arra figyelmeztetett, hogy a neonácik „valós veszélyt jelentenek” az ország biztonságára. Azt mondta, hogy a jobboldali szélsőségesek kis csoportokban rendszeresen találkoznak, hogy tisztelegjenek a náci zászlók előtt, és megvitassák az ideológiájukat.

Rovatok