Index Vakbarát Hírportál

Megtagadták az abortuszt egy nőtől Máltán, hiába van veszélyben az élete

2022. június 23., csütörtök 16:33

Elutasították az abortuszra vonatkozó kérelmét egy Máltán nyaraló amerikai nőnek, akinél életveszélyes terhességi komplikációk léptek fel. Málta az egyetlen olyan állam az Európai Unióban, ahol teljes az abortusztilalom.

Az amerikai nő 16 hetes terhesen érkezett Máltára nyaralni, de súlyos vérzéssel kórházba kellett szállítani. A vizsgálatok után kiderült, hogy részben már levált a méhlepénye, egy két nappal később elvégzett ultrahangon pedig az is világossá vált, hogy már az összes magzatvize elfolyt – írja a Guardian.

Az orvosok akkor tájékoztatták arról, hogy bár a gyermek biztosan nem marad életben, mivel még van szívhangja, nem végezhetik el rajta a terhességmegszakítást. A nő közlése szerint az orvos tanácsa az volt, hogy várjon addig a szállodai szobában, amíg fertőzés alakul ki vagy amíg le nem áll a magzat szíve, mert csak azután tudnak beavatkozni. A pár most azért küzd, hogy átszállítsák őket az Egyesült Királyságba, ahol elvégezhetnék az abortuszt. 

Máltán egyedüli uniós országként rendkívül szigorú abortusztilalom van érvényben. Minden olyan személy, aki kérvényezi vagy elvégzi az abortuszt, négy év börtönbüntetéssel sújtandó. Egy brit kutatás szerint évente négyszáz nő utazik külföldre elvetetni a gyermekét, további kétszáz pedig online vásárolt, illegális magzatelhajtó tablettát alkalmaz. 

Rovatok