Index Vakbarát Hírportál

Marine Le Pen: Macron úgy tesz, mintha a nép támogatná őt

2022. június 23., csütörtök 08:24

Emmanuel Macron francia elnök megtartotta a választások utáni első beszédét. A jobboldali Nemzeti Tömörülés frissen lemondott pártelnöke nem hagyta szó nélkül.

Mint ismert, Emmanuel Macron francia elnök pártja és centrista szövetségeseinek Együtt! elnevezésű koalíciója az élen végzett a francia törvényhozási választások második fordulójában, de elvesztette az abszolút többséget a nemzetgyűlésben. A kormánypártnak a következő öt évben 246 helye lesz az 577 fős nemzetgyűlésben, ahol eddig 345 képviselővel rendelkezett. Az abszolút többséghez 289 szavazat szükséges.

A francia politikát érintő újabb jelentős változás, hogy kihívója, Marine Le Pen pártja, a jobboldali Nemzeti Tömörülés 89 képviselővel 1986 után először ismét önálló frakciót alakíthat. A politikusnő azonban lemond pártelnöki tisztségéről, hogy a parlamenti munkára tudjon koncentrálni.

Emmanuel Macron a vasárnapi választás óta tartott első beszédében együttműködésre és kompromisszumra szólította fel a pártokat, miután elvesztette abszolút többségét a parlamentben. A többség kialakítására irányuló szándékát azonnal elutasították – számolt be róla az Euronews.

Jean-Luc Mélenchon szélsőbaloldali vezető közhelyesnek nevezte Macron beszédét és kérte, hogy Elisabeth Borne miniszterelnök bocsássa szavazásra a kormány tervét. Azt mondta, a végrehajtó hatalom gyenge, a Nemzetgyűlés pedig erős. A miniszterelnöknek, mint a világ összes demokráciájában, a Nemzetgyűlés előtt kell kérnie a képviselők bizalmát. Ha nem kapja meg, le kell mondania.

Marine Le Pen Twitter-posztban reagált Macron szavaira: „A vasárnapi abszolút többség elvesztése után az elnök még mindig úgy tesz, mintha azt hinné, hogy a francia nép az ő elnöki projektjére szavazott volna, egy aggasztó és nem világos projektre. Macron úgy tesz, mintha a nép támogatná őt.” 

Rovatok