Index Vakbarát Hírportál

Japán követeli az amerikai haderő kivonulását Okinavából

2022. június 23., csütörtök 22:00

Denny Tamaki, Okinava kormányzója az amerikai katonai jelenlét csökkentését követelte a Japánhoz tartozó szigeten a bűnözés és a környezetszennyezés miatt a második világháború egyik legvéresebb ütközetének 77. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen.

A második világháborús ütközet évfordulóján mintegy háromszázan vettek részt, köztük Kisida Fumio japán miniszterelnök, aki délben egyperces csöndes megemlékezést követően krizantémokat helyezett el a csatában elesettek emlékére. A résztvevők számát a koronavírus-járványra tekintettel próbálták alacsonyan tartani.

Beszédében Denny Tamaki az Okinaváért vívott küzdelmet Oroszország ukrajnai hadműveletével vonta párhuzamba, mondván: a települések, épületek és kultúra elpusztítása, valamint a félelemben élő ukránok emlékeztetik a japánokat a 77 éve történt eseményekre a szigeten.

Zűrzavart okoznak az amerikai katonák

A kormányzó erőfeszítéseket sürgetett az atomfegyverek betiltására és a háborúkról történő lemondásra, hogy „Okinava sose válhasson ismét csatatérré”. Denny Tamaki arról is beszélt:

a helyi amerikai támaszpontok jelentős terhet jelentenek a sziget lakóinak,

különös tekintettel a zajra, a környezetszennyezésre, a balesetekre és a katonákhoz köthető bűnözésre.  Kisida kormányfő egyetértett azzal, hogy a központi kormányzatnak nagyobb erőfeszítést kell tennie Okinava katonai bázisok miatti terheinek enyhítésére és gazdasági felzárkóztatására.

Mindemellett a japán miniszterelnök a kínai, észak-koreai és orosz fenyegetésekre hivatkozva ígéretet tett Japán védelmi képességei és védelmi kiadásai növelésére és ezzel együtt Japán „békeszerető” mivoltának megőrzésére.

Az 1945. június 23-án véget ért okinavai csatában mintegy 200 ezren vesztették életüket, többségében a sziget lakói. A Japán területének alig egy százalékát kitevő Okinavát a második világháborút követően szállta meg a győztes Egyesült Államok, és csak 1972-ben került vissza a szigetországhoz.

(MTI)

Rovatok