Index Vakbarát Hírportál

Vége az alkotmányos abortuszjognak az Egyesült Államokban

2022. június 24., péntek 17:24

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága eltörölte az abortuszt legalizáló Roe kontra Wade elnevezésű törvényt. Ennek értelmében nők milliói veszítik el az abortuszhoz való jogukat az országban, tizenhárom állam már automatikusan be is tiltotta.

Mostantól nem minősül törvénytelennek, ha a tagállamok betiltják az abortuszt az Amerikai Egyesült Államokban. A Planned Parenthood abortuszokat végző egészségügyi szervezet kutatása szerint összesen mintegy 36 millió reproduktív korú nő számára szűnik meg az abortuszhoz való hozzáférés az országban. A konzervatív többségű bíróság ideológiai szempontból gyakorlatilag megszüntette az abortuszhoz való alkotmányos jogot – írja a BBC.

Több állam – köztük Kalifornia, Új-Mexikó és Michigan – demokrata kormányzója már bejelentette, hogy a Roe kontra Wade ítélet hatályon kívül helyezése esetén alkotmányukban rögzítenék az abortuszhoz való jogot.

Az abortusz kérdését akkor tűzte napirendre több amerikai állam, miután nyilvánosságra hozták, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezheti az 1973-as Roe kontra Wade néven ismert peres eljárást, amely megalapozta az abortuszhoz való alkotmányos jogot. Egy május 2-án kiszivárgott legfelsőbb bírósági véleménytervezetből az is kiderült, hogy a testület konzervatív többsége felül kívánja vizsgálni a szövetségi abortuszjogokat, és a kérdést visszautalja a tagállamok hatáskörébe.

Joe Biden amerikai elnök korábban arra kérte az Egyesült Államok választópolgárait, hogy „védjék meg az abortuszhoz való alapvető emberi jogot” a novemberi félidős kongresszusi választásokon, ha az amerikai legfelsőbb bíróság időközben eltörölné a művi terhességmegszakítást legalizáló 1973-as ítéletét.

(Borítókép: Abortuszellenes tüntetés az Egyesült Államokban 2021. december 1-jén. Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images)

Rovatok