Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk sem tagadja, hogy van gond a Teslánál

2022. június 24., péntek 09:48

A villanyautókat gyártó Teslának több milliárd dolláros veszteséggel kell szembenéznie az új üzemei, az ellátási lánc problémái és a Covid miatt elrendelt átmeneti gyárbezárás miatt. Mindez elég volt ahhoz, hogy Elon Musk vezérigazgató egy nemrég adott interjúban megemlítse a csőd lehetőségét.

A világ egyik leggazdagabb üzletembere a Tesla-tulajdonosok egy csoportjának adott interjúban arról beszélt, hogy a cég számára rémálom volt az elmúlt két év, és mostanra sem sikerült túllendülni a nehezén. Elon Musk elismerte, éreznek aggodalmakat a gyárak fenntartásával és a fizetések menetrendszerű utalásával kapcsolatban, miközben igyekeznek elkerülni a legrosszabbat, az anyagi csődöt, írja a CNN.

A Tesla az elmúlt több mint két év pénzügyileg legnehezebb negyedévének végéhez közeledik. Az autógyártó sanghaji üzeme hetekig zárva volt a város lezárása miatt, amit az újabb koronavírus-hullám miatt rendeltek el az ottani hatóságok. Elon Musk pedig elismerte, hogy a Németországban és Texasban lévő érdekeltségek (két autógyárról van szó) többmilliárdos veszteséget okoznak a vállalatnak, mert az ellátási lánc problémái miatt eddig képtelenek voltak nyereséget termelni. A Tesla-vezér mostani állapotukban gigantikus pénztemetőhöz tudta hasonlítani a berlini és az austini egységeket, de hozzátette, hamarosan rendezhetik a soraikat.

A Tesla egyik legkeményebb kritikusa úgy véli, hogy a vállalat nagyobb pénzügyi problémákkal küzd, mint azt a legtöbb elemző gondolja. Gordon Johnson, a GLJ Research munkatársa a CNN Businessnek nyilatkozva arról beszélt, a cégnek nagyon fáj, hogy Kína nem engedi meg a vállalatoknak, hogy az ott megtermelt dollárokat kivigyék az országból. Johnson szerint az is beszédes, hogy a Tesla létszámleépítésbe kezdett.

Más elemzők szerint ugyanakkor a Tesla képes lesz valahogy nyereséges maradni. A vállalat 2018 vége óta folyamatosan pluszban volt, miután évekig szinte csak veszteségekről számolt be. A jelek szerint azonban a fokozatosan növekvő nyereségsorozat hamarosan véget ér.

Elon Musk mostanság nehéz napokat él meg, a Twitter felvásárlása sem megy gördülékenyen, a lánya pedig jelezte, többé nem kíván rokoni kapcsolatban állni az apjával.

Rovatok