Index Vakbarát Hírportál

Aláírták: korlátozzák a fegyvertartást az Egyesült Államokban

2022. június 25., szombat 20:57 | aznap frissítve

A jogszabály a közelmúltban a texasi Uvalde általános iskolájában és a New York állambeli Buffalo egyik szupermarketjében történt ámokfutások nyomán született meg. Az elnök történelmi vívmánynak nevezte a törvényt, amely szerinte sok életet fog megmenteni.

Az amerikai elnök szombaton aláírta az elmúlt évtizedek első jelentős szövetségi fegyverbiztonsági törvényét, ami jelentős kétpárti áttörést jelent Washington egyik legvitatottabb politikai kérdésében.

A szenátusban kétpárti tárgyalócsoport látott munkához, és kedden mutatta be a jogszabály szövegét. A törvényjavaslatot – amelynek címe: Biztonságosabb közösségekről szóló kétpárti törvény – a republikánus szenátorok hozták nyilvánosságra.

Ha Isten is úgy akarja, ez sok életet fog megmenteni

– mondta Biden a Fehér Házban, miután ellátta kézjegyével a törvényt.

A képviselőház pénteken 234-193 arányban fogadta el a törvényjavaslatot, amelyben 14 republikánus a demokratákkal együtt szavazott. A szenátus csütörtökön késő esti szavazással fogadta el a törvényjavaslatot – írja a CNN.

Az elnök bejelentette, hogy Európából történő visszatérése után a Fehér Házban vendégül látja a kongresszus azon tagjait, akik támogatták a mérföldkőnek számító fegyvertartási törvényt, hogy a fegyveres erőszak áldozatainak családjaival együtt ünnepeljék az új törvényt.

A csomag a legjelentősebb új szövetségi jogszabály a fegyveres erőszak elleni küzdelem terén az 1994-ben lejárt, tízéves támadófegyver-tilalom óta,

bár nem tilt be egyetlen fegyvert sem, és messze elmarad attól, amit Biden és pártja szorgalmazott, és amit a felmérések szerint az amerikaiak többsége szeretne.

13 milliárd dollárt fordítanak az új törvényre

„Bár ez a törvényjavaslat nem tesz meg mindent, amit szeretnék, tartalmaz olyan intézkedéseket, amelyeket már régóta szorgalmaztam, és amelyek életeket fognak menteni” – jegyezte meg Biden, aki szerint ha a fegyverekről kompromisszumot tudtak kötni, akkor más kritikus kérdésekben is képesnek kell lenniük erre. 

A 13 milliárd dollárt előirányzó törvény egyebek között vizsgálatnak veti alá a fegyvervásárlást tervezők előéletét, hogy kiszűrhessék közülük azokat, akik veszélyesek a társadalomra. Lehetővé teszik azt is, hogy az egyes államok hatóságai indokolt esetben elkobozzák az eladott fegyvereket. 

Rovatok