Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden Európába jön

2022. június 25., szombat 07:58

Joe Biden amerikai elnök szombaton Európába érkezik, hogy részt vegyen a legfejlettebb országokat tömörítő G7-ek és a NATO csúcstalálkozóján. Mindkét esemény egyik kiemelt témája várhatóan az Ukrajna körüli helyzet lesz. A G7-ek vezetői arról is egyeztetnek, hogy miként lehet tovább fokozni a nyomást Oroszországra.

A G7 vezetőinek találkozóját június 26–28-án a dél-németországi Garmisch-Partenkirchen melletti Elmau kastélyban, a NATO-csúcsot június 28–30-án tartják Madridban. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mindkét csúcstalálkozón videokapcsolaton keresztül szólal majd fel – adta hírül az MTI.

Biden a tervek szerint kétoldalú megbeszélést folytat Olaf Scholz német kancellárral, Pedro Sanchez spanyol miniszterelnökkel és VI. Fülöp spanyol királlyal. Kijevi megálló nem szerepel az elnök tervei között.

A csúcstalálkozó másik központi témája az energia lesz. Amerikai közlés szerint a felek megvitatják az orosz olaj- és gázfüggőség csökkentését, valamint az Oroszország energiaexportból származó nyereségének mérséklését célzó lépéseket. Emellett a G7 vezetői megvitatják a világban emelkedő infláció elleni küzdelmet, a klíma- és egészségügyet, a gazdasági kérdésekben történő együttműködést.

A NATO-csúcs résztvevői jóváhagyják a szövetség új stratégiai koncepcióját. Washington szerint Oroszország ebben a dokumentumban elsődleges fenyegetésként lesz megjelölve. A csúcs résztvevői várhatóan új kötelezettségvállalásokat jelentenek be a haderők európai telepítésével kapcsolatban a NATO védelmi és elrettentő képességeinek megerősítése érdekében.

A NATO-csúcstalálkozó másik témája Finnország és Svédország csatlakozása a szövetséghez. Helsinki és Stockholm májusban küldte el NATO-tagság iránti kérelmét, de Tayyip Erdogan török elnök akkor azt mondta, hogy Ankara addig nem támogatja két északi ország NATO-ba való felvételét, amíg nem határozzák meg a terrorszervezetekkel, különösen a PKK-val szembeni magatartásukat. Az amerikai hatóságok viszont továbbra is bíznak abban, hogy Ankara enged és a szövetségen belül konszenzus születik.

Rovatok