Index Vakbarát Hírportál

Iráni atomprogram: Josep Borrell szerint napokon belül folytatódnak a tárgyalások

2022. június 25., szombat 18:01

Napokon belül folytatódnak a hónapokkal korábban megrekedt tárgyalások az iráni atomprogramról – közölte Teheránban tett, előre be nem jelentett látogatásán Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

A diplomata a bejelentést az után tette, hogy két órán át tárgyalt Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszterrel az iszlám köztársaságban tett látogatása második napján.

Hoszein Amirabdollahián megerősítette a tárgyalások folytatását. „Hosszú, de pozitív megbeszélésünk volt az Irán és az EU közötti átfogó együttműködésről. Megpróbáljuk megoldani a problémákat és a vitás kérdéseket a rövidesen újrakezdődő tárgyalásokon” – mondta az iráni diplomácia vezetője.

Zsákutcába került megállapodás, megrekedt tárgyalások

Az iráni atomprogramról 2015-ben Bécsben Irán és hat nagyhatalom – az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország és Nagy-Britannia), valamint Németország – által aláírt megállapodás keretében Teherán vállalta, hogy visszafogja atomprogramját az ellene bevezetett nemzetközi szankciók fokozatos feloldásáért cserébe. A tárgyalások 2018-ban zsákutcába kerültek, miután Donald Trump akkori amerikai elnök kiléptette országát a megállapodásból, és ismét bevezette az iráni gazdaságot sújtó büntetőintézkedéseket. Irán ezt követően egymás után szegte meg a szerződésben vállalt kötelezettségeit. Iránt a Nyugat azzal gyanúsítja, hogy atomfegyverre kíván szert tenni, amit Teherán végig tagadott.

Joe Biden jelenlegi amerikai elnök vissza kíván térni a szerződéshez. A tárgyalások tavaly áprilisban kezdődtek, de márciusban megrekedtek, egyebek mellett azért, mert Irán azt követeli, töröljék az iráni hadsereg elit egységét, az Iszlám Forradalmi Gárdát az Egyesült Államok által vezetett terrorszervezet-listáról.

Borrell utazása előtt Robert Malley, az Egyesült Államok iráni különmegbízottja megerősítette Washington „eltökélt szándékát” a szerződéshez való visszatérésre.

Rovatok