Index Vakbarát Hírportál

Rendkívül kellemetlen helyzetben találta magát Oroszország

2022. június 26., vasárnap 16:47

Miután Oroszország hónapok óta a fizetésképtelenség szélén tántorog, már csak órák választják el attól a drámai pillanattól, amelyet az Egyesült Államok és mások próbálnak kikényszeríteni az ukrajnai invázió miatt, írja a Bloomberg.

Vasárnap este jár le a mintegy 100 millió dollárnyi elmaradt kötvénykifizetésre vonatkozó 30 napos türelmi idő. Amennyiben a befektetők nem kapják meg a pénzüket a határidőig, akkor a kötvénydokumentumok szerint hétfő reggel úgynevezett „nem teljesítési esemény” következik be.

Hogy jutottunk idáig? A fizetésképtelenség régóta fennálló problémaforrás a Kreml számára, mivel az ukrajnai invázió kezdete után a Nyugat szinte teljesen lekapcsolta Oroszországot a globális pénzügyi rendszerről, ami olyan fizetési akadályokat gördített elé, amelyeket Moszkva nem tudott leküzdeni.

Oroszország utoljára 1918-ban nem tudta fizetni külföldi hiteleit, amikor Lenin, az újonnan beiktatott kommunista vezető megtagadta az Orosz Birodalom adósságát. Oroszország 1998-ban, egy pénzügyi válság idején ugyan szintén nem fizette ki rubelben denominált kötvényeit, de akkoriban még képes volt törleszteni a tengerentúli adósságát, emlékeztet a Bloomberg.

A fizetés elmaradása miatti pereskedés évekig is eltarthat. Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter csütörtökön azt mondta, hogy a nyugati országok mesterséges akadályokat hoztak létre, hogy a „fizetésképtelen” címkét rá tudják aggatni Oroszországra. Sziluanov emellett „bohózatnak” nevezte a kialakult helyzetet.

Oroszországnak bőven van pénze az olaj- és gázeladásokból ahhoz, hogy kifizesse külföldi adósságait, amelyek viszonylag kicsik a gazdaságának méretéhez képest. A Nyugat azonban megakadályozta, hogy az orosz kormány külföldi bankszámlákhoz hozzáférjen, vagy határokon átnyúló fizetési hálózatokat használjon a pénzmozgatáshoz.

Most igen érdekes szituáció alakulhat ki, hiszen a piacoknak egy olyan, nem teljesítő hitelfelvevővel kell párbeszédet folytatniuk, akinek megvan a fizetési hajlandósága, és megvannak a forrásai, de gyakorlatilag nem engedik fizetni.

A fizetésképtelenné nyilvánítás szimbolikus esemény. A Kreml már elvesztette a lehetőséget, hogy dollárban denominált adósságot bocsásson ki. Oroszország már mostantól kezdve nem tud hitelt felvenni a legtöbb külföldi országtól

– mondta Kiucsi Takahide, a tokiói Nomura Research Institute közgazdásza.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022. június 17-én. Fotó:  Contributor / Getty Images)

Rovatok