Index Vakbarát Hírportál

Greta Thunberg szerint a társadalom elvárja a politikusoktól, hogy hazudjanak

2022. június 26., vasárnap 10:54

Greta Thunberg a Glastonbury fesztiválon hívta fel a társadalom figyelmét a történelmi felelősségű szerepvállalásra a globális klímaválság elleni harcban. Ahogy azt a környezetvédelmi aktivista beszédében is hangsúlyozta: Most vagy soha!

A Glastonbury fesztivál egy ötnapos kortárs előadó-művészeti zenei rendezvény, amelyet 1970 óta rendeznek meg minden évben, állandó helyszíne pedig Piltonban van. Anglia egyik legkedveltebb és leglátogatottabb fesztiváljai között tartják számon.

A környezetvédelmi aktivista a fesztivál Piramis színpadán tartott beszédében fokozottan felhívta a közönség figyelmét, hogy a világ súlyos éghajlati és ökológiai vészhelyzet előtt áll – írja a Sky News.

„A bioszféra nem csak változik, hanem destabilizálódik, és ha így folytatjuk, szétesik” – mondta a 19 éves aktivista, aki a katasztrofális következményekre hívta fel a jelenlevők figyelmét, majd hozzátette, hogy a jelenlegi helyzetet nem tekinthetjük normálisnak semmilyen körülmények között sem.

„Ez a válság tovább fog súlyosbodni, amíg nem sikerül megállítani az életfenntartó rendszereink folyamatos pusztulását, illetve amíg nem helyezzük az embereket és a bolygót a profit és a kapzsiság elé” – tette hozzá.

Greta Thunberg a globális vezetőket hibáztatja, akik a kiskapukat keresik az ilyen helyzetekben, a társadalom pedig „elvárja” tőlük, hogy hazudjanak.

Az emberekért és a természetért kéne küzdenünk, ehelyett olyanokkal harcolunk, akik el akarják pusztítani a világunkat. A politikai vezetőink pontosan az ellenkezőjét csinálják annak, amit állítanak

– hívta fel a figyelmet Thunberg.

„Együtt meg tudjuk valósítani a lehetetlent”

Greta Thunberg azonban felhívta a fesztiválozók figyelmét, hogy az embereknek még van ideje arra, hogy az élhető utat válasszák, hogy a következő generációk is élvezhessék a földi életet. A környezetvédelmi aktivista történelmi lehetőségnek nevezte azt, ami most a világ kezében van.

Együtt meg tudjuk valósítani a lehetetlent. Viszont senki ne várjon csodát, mert ezt senki más nem fogja helyettünk megoldani, csak mi magunk tudunk érte tenni. Most vagy soha

– zárta lelkesítő beszédét Greta Thunberg.

(Borítókép: Greta Thunberg 2022. június 25-én. Fotó: Shirlaine Forrest/WireImage / Getty Images)

Rovatok