Index Vakbarát Hírportál

Önmagát látta, összeesett Kirill pátriárka mise közben

2022. június 26., vasárnap 15:48

Mise közben megcsúszott a szenteltvizen, és elesett Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház feje. Az esésről felvétel is készült.

Megcsúszott és elesett Kirill pátriárka mise közben, amikor egy templomot szentelt fel a fekete-tengeri Novorosszijszk városában – írja a Twitter-oldalán a BBC tudósítója. Az esésről felvétel is készült, amely alapján az ortodox egyház fejének nem lett baja, azonnal felsegítették.

Később pedig már nevetve beszélt az eséséről. 

Nem jelent semmit az, hogy ma elestem. Csak annyira csodálatos a padló, olyan ragyogó és sima, hogy még magadat is látod benne. Azonban ha víz kerül rá, még akkor is, ha az szentelt, a fizika törvényei életbe lépnek

– fogalmazott Kirill pátriárka. 

A nyíltan háborúpárti pátriárka eséséről készült felvételt Olekszandra Matvicsuk ukrán jogvédő is megosztotta a közösségi oldalán, majd hozzátette: „valószínűleg Isten küldte ezt a jelet a KGB-ügynöknek”, utalva ezzel az egyházfő múltjára.

A pátriárka és az ortodox egyház Putyin elnök egyik legfőbb szövetségese és támogatója. A háborút mint nemzetegyesítést támogatja, és a Nyugat elleni harc speciális formájának tekinti. Az Oroszország elleni hatodik szankciós csomagban eredetileg a pátriárka neve is szerepelt, a magyar kormány azonban jelezte, hogy ezt megvétózza, mivel nem támogatja, hogy egyházi méltóságokat tegyenek fel a szankciós listára, hiszen ez érintené a magyarországi közösségek vallásszabadságának kérdését is, ami szent és sérthetetlen. Kirill pátriárka neve végül lekerült arról a listáról, amely a szankciós csomag részeként újabb személyeket sújtott volna beutazási tilalommal. Ennek oka pedig vélhetően az volt, nehogy Magyarország a pátriárka miatt mégis vétózzon. 

(Borítókép: Kirill pátriárka a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban Oroszországban 2022. január 6-án. Fotó: Maxim Shemetov / Reuters)

Rovatok