Index Vakbarát Hírportál

Törökország visszahozhatja a halálbüntetést

2022. június 26., vasárnap 05:58

Törökország felülvizsgálja a halálbüntetés eltörléséről szóló 2004-es döntését – közölte szombaton az igazságügyi miniszter, miután Recep Tayyip Erdogan elnök az e heti erdőtüzekkel összefüggésben felvetette a halálbüntetés lehetőségét.

A halálbüntetést Recep Tayyip Erdogan török elnök hivatali idejének első éveiben vették ki az alkotmányból. De miután a szándékos tűzvész 4500 hektárnyi zöld területet pusztított el, Erdogan azt mondta, hogy keményebb igazságszolgáltatásra van szükség.

A hatóságok közölték, hogy az őrizetbe vett gyanúsított vallomása szerint szándékos gyújtogatás okozta a tüzet. A Marmaris üdülőhely közelében lévő erdőben keletkezett lángokat sikerült megfékezni, közölték a hatóságok szombaton.

Miután pénteken meglátogatta a helyszínt, Erdogan azt mondta, hogy az erdőégetésért járó büntetésnek „megfélemlítőnek kell lennie”, az elnök ekkor hozta szóba a halálbüntetést.

Bekir Bozdag igazságügyi miniszter szombaton a keleti Agri városában újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy „utasításnak tekinti” Erdogan szavait, írja a Reuters.

Bozdag hozzátette, hogy a szándékos gyújtogatás esetében tíz év börtön a maximális büntetés nagysága, ami szervezett bűnözés részeként akár életfogytiglani börtönbüntetésre is emelkedhet.

Süleyman Soylu belügyminiszter csütörtökön azt mondta, hogy az őrizetbe vett gyanúsított beismerte, hogy családi problémák miatti frusztrációból gyújtotta fel az erdőt. Vahit Kirisci mezőgazdasági és erdészeti miniszter pedig arról beszélt, hogy a törökországi erdőtüzek 88 százalékát emberek okozzák.

 

Rovatok