Index Vakbarát Hírportál

Reptéri utazási tippek a vakáció előtt

2022. június 26., vasárnap 21:34

A járvány miatt utazásra kiéhezett turisták zsúfoltságra számíthatnak a reptereken. A nyári utazások meglehetősen nehézkesen indulnak.

Az európai repülőtereket elárasztották az utazók – jóval azelőtt, hogy sok országban megkezdődtek volna a nyári szünetek.

Miután a világjárvány okozta korlátozások nagy részét feloldották, az emberek újra elindulnak álmaik úti céljai felé, hogy bepótolják az elmúlt két évben kimaradt lehetőségeket. A szakértők az utazás megtorlásának nevezik a jelenséget.

A kereslet hirtelen megugrása hatalmas fordulatot jelent a légi közlekedés számára, amelyet a koronavírus-járvány okozta korlátozások szinte a legsúlyosabban érintettek. A járvány okozta kiesés 2020-ban több mint 219 milliárd euróra rúgott. A veszteségek nagy részét a légitársaságok könyvelték el.

A gyors talpra állás azonban újabb fejfájást okozott az ostromlott iparágnak, amely most azzal küzd, hogy kellő számú személyzettel szolgálja ki a tömegeket.

A munkaerőhiány és a repülőtereken tapasztalható szűk keresztmetszetek hosszú sorok kialakulásához és az utasok várakozási idejének meghosszabbodásához vezettek a nagy európai csomópontokon, például Frankfurtban, Dublinban és Amszterdamban. Különböző okokból több száz járatot töröltek a napokban, ami meghiúsíthatja az iparág fellendülését.

A légi közlekedés iránti teljes kereslet áprilisban csaknem 80 százalékkal nőtt 2021 áprilisához képest, mindenekelőtt a nemzetközi légi forgalom megugrásának köszönhetően – idézte a Deutsche Welle a Nemzetközi Légi Szállítási Közösség, az IATA adatait. A kereslet több útvonalon, például az Európa és Közép-Amerika, illetve a Közel-Kelet és Észak-Amerika közötti útvonalakon a járvány előtti szintet meghaladja.

Hosszabb nyaralásokat foglalnak, színvonalasabb minőséget választanak

„Az utazók mostanra már abban bíznak, hogy a klasszikus városi élményt élvezhetik éttermekkel, szórakozási lehetőségekkel anélkül, hogy a Covid-korlátozások miatt kellene aggódniuk” – hangoztatta Axel Hefer, a Trivago foglalási platform vezérigazgatója.

A nagy kereslet, az égbe szökkent üzemanyagárak és a kevesebb repülőgép felhajtotta a jegyárakat. A járvány idején földre kényszerült gépek közül ugyanis sok még mindig nem repül.

Az árak azonban nem rontják a járvány idején kiéhezett turisták utazási kedvét, akiknek ráadásul a megtakarított pénze is gyarapodott.

A Német Utazási Szövetség elnöke szerint az emberek az idén többet költenek vakációra: „hosszabb nyaralásokat foglalnak, és színvonalasabb minőséget választanak”.

A légitársaságok akadozva bírják a rohamot

A túlterhelt repülőterek egyelőre tompítják az utazási lázat.

A német légitársaságok zászlóshajója, a Lufthansa mintegy 900, Frankfurtból és Münchenből induló belföldi és európai rövid távú járatát törölte júliusra. A Lufthansa Eurowings nevű leányvállalata szintén több száz járatot mondott le.

„A szűk keresztmetszetek miatt előreláthatóan a járatok menetrendjét nem lehet majd a remélt módon teljesíteni” – közölte a Lufthansa szóvivője. A járatokat a rendszer tehermentesítése miatt kellett törölniük.

Brüsszelben sztrájk miatt töröltek minden járatot, Budapesten pedig a minap a villámárvizek miatt omlottak össze a menetrendek.

A Heathrow-n, a legnagyobb brit reptéren sosem látott káosz uralkodott el.

A létszámhiány más légitársaságokat, köztük a Lufthansa riválisát, az Air France–KLM-et és a diszkont-légitársaságot, a Wizz Airt is komolyan érinti. A légitársaságok csúcskereslettel szembesülnek, amelynek szintje megközelíti a járvány előtti időszakot.

A légi közlekedés nehezen talál új munkaerőt. A járvány idején leépítésre kényszerült, a helyzetet pedig tetézi a járvány utáni tendencia. A munkakeresők válogatnak, és elkerülik a rossz munkakörülményekkel és alacsony bérekkel járó munkaköröket.

Az utazás kockázatai

A repülőtereken tapasztalható zavarok és torlódások miatt az utazóknak azt tanácsolják, hogy belföldi járat esetén legalább 2-2,5 órával korábban érkezzenek a repülőtérre. Külföldi út esetén a várakozás még hosszabb.

Célszerű az online becsekkolás. Még indulás előtt győződjenek meg arról, hogy kézipoggyászukat a szabályoknak megfelelően csomagolták be. Ezzel elkerülhetők a késések a biztonsági ellenőrzésnél.

Az ellenőrzési ponton azért nyúlik meg az átfutás és a várakozási idő, mert sokan még mindig nem engedélyezett tárgyakat, például folyadékot visznek magukkal, és más előírást sem tartanak be – figyelmeztetett a repülőtereken ellenőrző svéd Securitas biztonsági cég képviselője.

A szűk keresztmetszetek és a munkaerőhiány dacára az iparág arra számít, hogy a feléledt utazásokból hasznot hajthat. Az utazóknak azonban fel kell készülniük a kellemetlenségekre.

Az utazók elvárásai magasak. Arra számítanak, hogy az idei lesz minden idők legjobb nyara.

„A munkaerőhiány miatt előfordulhat, hogy nem feltétlenül azt az élményt kapják, amiről álmodtak” – józanította őket ki Axel Hefer, a Trivago vezére.

(Borítókép: A madridi Adolfo Suárez Madrid-Barajas repülőtér 2022. június 8-án.  Fotó:  Alejandro Martinez Velez / Europa Press / Getty Images)

Rovatok