Index Vakbarát Hírportál

Boris Johnson: Csak a férfiak születnek pénisszel

2022. június 27., hétfő 09:58

Boris Johnson azt mondta, hogy van különbség a nő és a transznemű nő között, és hogy valaki „nem születhet pénisszel anélkül, hogy ne lenne férfi”. A Nemzetközi Úszószövetség tiltja, hogy együtt versenyezzenek a transzneműek a nőkkel, és külön kategóriába sorolná őket.

A brit miniszterelnök megerősítette, hogy támogatja a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) azon tiltását, hogy a felnőtt transznemű sportolók, akik eredetileg férfinak születtek, indulhassanak női versenyszámokban.

A Nemzetközi Úszószövetség bejelentette, hogy megváltoztatja irányelveit, így a transznemű nők csak akkor indulhatnak a szervezet női versenyein, ha 12 éves korukig befejezték a nemek közti átmenetet. Inkább egy „nyílt kategóriát” hoznak létre a transznemű sportolók számára, hogy versenyezhessenek egymással az eseményeken, beleértve a vizes világbajnokságot, az úszó-világbajnokságot és az úszóvilágkupát.

Parázsvita a transzsportolók körül

A döntés azt jelenti, hogy a 23 éves amerikai transzúszó, Lia Thomas nem versenyezhet majd nők ellen, miután rekordokat döntött. Ez heves vitát váltott ki arról, hogy a transzsportolóknak szabad-e versenyezniük.

Nadine Dorries kulturális miniszter kedden találkozót tart más sportszervezetek vezetőivel, hogy  jelezze, azt szeretné, ha követnék a lépést.

Boris Johnsont a nemekről és anatómiáról szóló vitában megkérdezték, hogy egy nő születhet-e pénisszel.

„Férfinak kell lenni hozzá, ez a véleményem erről” – válaszolta a brit miniszterelnök. A ruandai látogatása során vele utazó újságírókkal beszélgetve megkérdezték tőle, hogy szerinte van-e különbség aközött, hogy valaki nő vagy transznő. Erre a Daily Mail szerint egyértelműen igennel felelt.

Nézze, nagyon-nagyon fontos, hogy mint társadalom a lehető legmegértőbbek legyünk mindenki mással szemben. Mindig is kiálltam ezért. Amikor a szexualitás kérdéséről áttérünk a nemi kérdésekre, az különleges problémákat vet fel. Azt hiszem, a múltban három aggodalomról beszéltem. Ezek a következőkkel kapcsolatosak: az életkor, amelytől kezdve az ember képes az átmenetre, a nők biztonsága és a sportversenyeken jelentkező nehézségek.

– mondta Boris Johnson hozzátéve, hogy ezek mind nagyon nehéz problémák, és nagyon érzékenynek kell lennünk.

Rovatok