Index Vakbarát Hírportál

Újabb háborút provokál ki az Egyesült Államok Phenjan szerint

2022. június 27., hétfő 18:56

Észak-Korea szombaton elítélte Washington és Szöul „agresszív lépéseit”, és bosszút esküdött, miközben a koreai háború kitörésének 72. évfordulóját ünnepelte a Koreai-félszigeten növekvő feszültség idején.

Miközben az amerikaiak és dél-koreaiak attól tartanak, hogy Észak-Korea öt éve első nukleáris kísérletére készülhet, Jun Szuk Jol dél-koreai elnök és Joe Biden amerikai elnök májusban megállapodott abban, hogy több amerikai fegyvert vetnek be, ha ez szükséges az északiak elrettentése érdekében.

Az észak-koreai állami hírügynökség szombaton közölte, hogy számos munkásszervezet gyűlést tartott, hogy „bosszút esküdjön az amerikai imperialistáknak”, és az Egyesült Államokat vádolja az 1950–1953-as koreai háború kirobbantásáért.

Háborús provokáció

A háború nem békeszerződéssel, hanem fegyverszünettel ért véget, ami azt jelenti, hogy az Egyesült Államok által vezetett ENSZ-erők még mindig háborúban állnak Észak-Koreával. Phenjan elítélte Washingtont az általa Dél-Koreával és Japánnal közösen végrehajtott „agresszív” lépések miatt, és azt mondta: az Egyesült Államok törekvése, hogy „stratégiai eszközöket” telepítsen délre, egy újabb háború kiprovokálására irányul.

A stratégiai eszközök jellemzően repülőgép-hordozókat, nagy hatótávolságú bombázó repülőgépeket vagy rakéta-tengeralattjárókat foglalhatnak magukban.

Az Egyesült Államok szemtelen viselkedése szítja a koreai nép haragját és bosszúját

– jelentette Észak-Korea a CNN szerint.

A háborús évforduló alkalmából Szöulban Jun ígéretet tett arra, hogy mindent megtesz a szabadság és a béke védelmében.

Rovatok