Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a Capitolium biztonságáért felelős vezető a bizottság meghallgatása előtti napon

2022. június 28., kedd 21:44

Egy nappal a keddi meghallgatás előtt, amelyen új bizonyítékokat akartak bemutatni meghalt az egykori szenátusi vezető, aki a tavalyi Capitolium-lázadás idején felügyelte a biztonságot.

Hétfő reggel rákban meghalt Michael Stenger, aki a szenátus biztonsági főnöke volt a Capitolium január 6-i ostroma idején. 

Michael Stenger egy nappal azután mondott le tisztségéről, hogy 2021. január 6-án Trump-párti zavargók megrohamozták a Capitoliumot. Michael Stenger azután mondott le, hogy Mitch McConnell szenátusi többségi vezető a lemondását kérte a lázadási kísérlet utáni kritikák hatására. Paul Irving képviselőházi őrmester és Steven Sund, a Capitolium rendőrfőnöke szintén lemondott.

A 71 éves tengerészgyalogos veterán 35 évet töltött a titkosszolgálatnál, mielőtt 2011-ben csatlakozott a szenátus őrmesteri csapatához. Később, 2018-ban nevezték ki a posztra. Haláláról hétfő délután értesítették volt kollégáit.

Még mindig keresik a felelősöket

Michael Stenger szerint a január 6-i lázadás túlmutatott az engedetlenségen, összehangolt támadás volt. Egy kétpárti szenátusi jelentés szerint hét haláleset köthető az erőszakhoz, köztük három rendfenntartó tiszté.

A tegnapi napért végső soron azok az elmebeteg bűnözők a felelősek, akik betörték az ajtókat, lábbal tiporták nemzetünk zászlaját, összeverekedtek a rendfenntartó erőkkel és megpróbálták megzavarni demokráciánkat, valamint azok, akik felbujtották őket. Ez a tény nem zárja ki és nem is fogja kizárni, hogy foglalkozzunk a Capitolium biztonsági helyzetének és protokolljainak sokkoló hibáival

– mondta az ostrom másnapján Mitch McConnell a New York Post szerint.

A szenátus szabályzati bizottságának jelentése idézte Steven Sund és Michael Stenger tétlenségét a Capitoliumon történt erőszakos cselekményekkel kapcsolatban, megállapítva, hogy Sund soha nem nyújtott be hivatalos kérelmet a Capitoliumi Rendőrséghez a Nemzeti Gárda támogatására január 6-a előtt. Még mindig vizsgálják az ostrom körülményeit, kedden újabb bizonyítékokat terveztek bemutatni.

(Borítókép: Michael Stenger 2020. január 22-én. Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images)

Rovatok